Belgie viní největší švýcarskou banku z praní špinavých peněz

Budova UBS ve švýcarském Zurichu

Budova UBS ve švýcarském Zurichu Zdroj: CC BY-SA 2.0: twicepix; WikimediaCommons

Největší švýcarská banka UBS byla v Belgii obviněna z praní špinavých peněz a ze závažných a organizovaných daňových podvodů. Banka je podle tamního vyšetřujícího soudce podezřelá, že v Belgii přímo vyhledávala klienty se záměrem pomoci jim vyhnout se placení daní. UBS obvinění odmítá.

„UBS se bude i nadále bránit proti jakýmkoliv nepodloženým obviněním,“ reagovala UBS v prohlášení. Belgická policie v roce 2014 učinila razii v bance i doma u jednoho z klientů a tehdejšího šéfa belgické UBS Marcela Bruehwilera.

Ten byl rovněž v té době obviněn. Belgická dceřiná společnost banky, která měla zhruba 60 zaměstnanců, včetně 20 privátních bankéřů, byla již prodána belgické soukromé bance Puilaetco Deeway, uvedla agentura Reuters.

„Švýcarská banka je podezřelá že přímo, nikoliv přes svoji belgickou dceřinou společnost, navazovala kontakty s klienty v Belgii a přesvědčovala je, aby si zřídili produkty zaměřené na vyhýbání se placení daní,“ uvádí se v prohlášení státního zástupce.

Banku vyšetřují i jinde

Dnešní oznámení belgického vyšetřujícího soudce Michela Claiseho je další z řady vyšetřování, které proti největší švýcarské bance vedou úřady z Evropy a z USA kvůli přísným pravidlům bankovního tajemství ve Švýcarsku. Tato pravidla umožnila mnoha obyvatelům evropských zemí a USA vyhýbat se placení daní.

Státní zástupce uvedl, že k obvinění přispěla spolupráce s francouzskými úřady. Bližší detaily však odmítl poskytnout. Podle agentury AFP Francie minulý týden dokončila vyšetřování obvinění, podle kterého UBS a její místní divize přesvědčovaly klienty, aby si otevřeli účty ve Švýcarsku, a vyhnuli se tak v letech 2004 až 2012 placení daní.