Čína bude mít soukromé banky. Pro začátek pět

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: HerrBerta via Flickr

Na čínském bankovním trhu se dějí velké věci. Sektor, na kterém dosud nerušeně vládly státní banky, se otevírá soukromému kapitálu. Vláda v Pekingu v úterý povolila vznik pěti soukromých bank. U zlomového rozhodnutí je desítka velkých firem.

Soukromé banky budou nejdříve na zkoušku působit v provinciích Tchien-ťin, Če-ťiang a Kuang-tung a ve městě Šanghaj. Oznámil to Šang Fu-lin, předseda Čínské bankovní regulační komise na tiskové konferenci. Když se ho novináři zeptali, kdy k tomu dojde, předseda odpověděl, že kdykoli budou banky připravené. Mezi firmami, které budou svým kapitálem krýt bankám záda, jsou giganti jako největší čínský internetový obchod Alibaba, technologická společnost Tencent Holdings, největší výrobce autodílů Wanxiang Group, letecká společnost JuneYao Group a finanční konglomerát Fosun Group. Informoval o tom státní deník People’s Daily.

Čínské politické vedení se rozhodlo otevřít bankovnictví soukromým firmám poté, co si mnoho firem stěžovalo, že velké státní banky při poskytování úvěrů upřednostňují státní firmy, a soukromé firmy tak často řeší nedostatek peněz. O přelomovém kroku bylo rozhodnuto na zasedání komunistické strany loni v listopadu.