Čína podpoří ekonomiku. Uvolnila bankám ruce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Čínská centrální banka snižuje výši povinných rezerv komerčních bank. Tento krok má podpořit poskytování úvěrů a oživit prudce zpomalující ekonomiku.

Podíl rezerv největších komerčních bank vůči přijatým vkladům centrální banka snížila s platností od 18. května o půl procentního bodu na 20 procent. Snížení povinných rezerv je již třetím od listopadu, kdy vláda opustila téměř dva roky trvající snahu zpomalit vysokou inflaci.

Do ekonomiky se podle odhadů dostane dalších 400 miliard jüanů (1,2 bilionu korun), které mohou banky použít na další poskytování úvěrů. Rozhodnutí banky přichází po vlně statistických údajů z posledního týdne, které ukázaly, že ekonomika zpomaluje mnohem rychleji než většina ekonomů, a možná i vláda, očekávali.

Snížení minimálních rezerv bank pomůže také Číně lépe se vyrovnat se zpomalením přílivu zahraničního kapitálu. Investoři jsou obezřetní před investováním peněz v rozvíjejících se zemích, které jsou považovány za rizikové, kvůli globální ekonomické nejistotě, hlavně dluhové krizi v Evropě.

Zpomalení v Číně, která je druhou největší ekonomikou světa, by mohlo mít řetězový dopad na celý svět, který se již nyní potýká se slabým růstem v Evropě. Čína byla v posledních letech pohonem globálního ekonomického růstu a její masivní nákupy železné rudy, surovin a průmyslových součástek podpořily další ekonomiky, jako Austrálii, Brazílii, Japonsko a Zambii.