ČNB: České banky může ohrozit jen vývoj ekonomiky, ne toxická aktiva

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Tuzemské banky jsou dlouhodobě v dobré kondici. Mají přebytek kapitálu, dostatek likvidity, tedy volných finančních prostředků, a i jejich podíl investičního portfolia vůči jejich zahraničním matkám je dlouhodobě pod stanoveným 25procentním limitem. Dnes o tom informoval ředitel sekce dohledu nad finančním trhem ČNB David Rozumek.

Podle něj mohou případné problémy bank vyplynout pouze z vývoje reálné ekonomiky a ne kvůli držení tzv. toxických aktiv. „V budoucnu budou jakákoliv rizika navázána na problémy reálné ekonomiky,“ uvedl Rozumek.

Podíl investičního portfolia bank vůči mateřským společnostem, tedy tzv. angažovanost, je v současnosti mezi 13 a 14 procenty. Většinu objemu angažovanosti bank tvoří podle ČNB vklady. „Případný obchod je nutné přitom dopředu oznámit ČNB s tím, že to neohrozí pozici banky, je to v souladu s její dlouhodobou strategií a že je to obchod za tržních podmínek,“ uvedl Rozumek.

V létě letošního roku přitom ČNB obnovila mimořádné týdenní reporty od bank, které mají informovat například právě o vývoji angažovanosti nebo o očekávaných transakcích, které by mohly způsobit více než pětiprocentní snížení objemu rychle likvidních aktiv banky. Standardně banky informují ČNB měsíčně.

ČNB dále sleduje například i vyplácení dividend tuzemskými bankami jejich vlastníkům. „Nemůžeme podle zákona zakázat výplatu dividend, ale máme jiné nástroje, které nám umožní toto regulovat,“ uvedl Rozumek. Podle něj se dosud nestalo, že by názor ČNB nebyl bankami respektován. Přitom podle Rozumka banky v několika případech snížily na základě názoru ČNB výši navrhované vyplácené dividendy.

I podle aktualizovaných zátěžových testů ČNB je bankovní sektor v Česku dostatečně odolný vůči případnému nepříznivému vývoji. Základem stability bank je i nadále jejich vysoká kapitálová přiměřenost, která ke konci června 2011 činila 15,9 procenta. Přesto by v případě nepříznivého scénáře několik bank postihl nedostatek regulovaného kapitálu.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.