ČNB klesl zisk o více než pětinu, slabá koruna jí přitom nahrála

Česká národní banka pokračuje v intervenčním režimu.

Česká národní banka pokračuje v intervenčním režimu. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Česká národní banka uzavřela loňské hospodaření se ziskem 56,6 miliardy korun, oproti předcházejícímu roku klesl o více než pětinu. V roce 2013 vykázala zisk 73,1 miliardy korun především díky zahájeným devizovým intervencím, které vedly k oslabení koruny. Centrální banka využije zisk stejně jako v předchozím roce na snížení kumulované ztráty 50,5 miliardy korun z minulých let.

„Většina loňského předběžného a neauditovaného zisku připadá na kurzové zisky v důsledku oslabení koruny vůči hlavním rezervním měnám, zbylá část na výnosy ze správy devizových rezerv,“ řekl mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann.

Oslabení kurzu koruny zlepšuje hospodaření centrální banky, protože oslabený kurz zvyšuje korunovou hodnotu držených devizových rezerv, a tím vytváří účetní zisk ČNB. Vytváření zisku ovšem není hlavní úlohou ČNB. Tou je péče o cenovou stabilitu.

Loňský výsledek by přitom mohl pomoci centrální bance kumulovanou ztrátu zcela uhradit. Podle zákona ovšem o využití vytvořeného zisku rozhoduje bankovní rada. ČNB ze svých výnosů hradí náklady na svoji činnost.

Zisk ČNBZisk ČNB | E15

Vytvořený zisk ČNB používá podle zákona k doplňování rezervního fondu a dalších fondů vytvářených ze zisku a k ostatnímu použití zisku v rozpočtované výši. Zbývající zisk odvádí do státního rozpočtu. Roční zprávu o výsledku svého hospodaření ČNB předkládá nejpozději do tří měsíců po skončení kalendářního roku k projednání Poslanecké sněmovně.

Úkolem ČNB je vedle měnové politiky a vydávání peněz rovněž regulace finančního trhu. Banka vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.