ČNB uvažuje o intervencích na devizových trzích

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: profimedia.cz

Případné další uvolnění měnových podmínek, s kterými počítá současná prognóza České národní banky, může být provedeno ovlivněním kurzu koruny, tedy intervencí na devizových trzích. Vyplynulo to z diskuze bankovní rady 19. prosince, uvádí dnes zveřejněný záznam.

Bankovní rada se tehdy rozhodla jednomyslně ponechat úrokové sazby na rekordně nízkých úrovních. Základní úrokové sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta.

Podle záznamu rovněž nové údaje o HDP podle bankovní rady potvrzují, že ekonomika se nachází v recesi. „V diskuzi zaznělo, že růst HDP je ve srovnání s fundamenty české ekonomiky nižší a že důvodem slabšího růstu je nízký sentiment domácností a podniků plynoucí z nejistot doma i v zahraničí,“ uvádí záznam. Někteří členové bankovní uvedli, že zdrojem nejistot je vývoj v zahraničí, především v některých zemích Evropy.

Rizika pro vývoj odhadovaný ČNB mohou podle záznamu i dřívějšího vyjádření guvernéra ČNB Miroslava Singera působit mírně protiinflačně. Proti růstu cen může podle ČNB působit slabší tuzemská ekonomická aktivita a nižší růst mezd, domácí cenový vývoj a vývoj v zahraničí. Naopak ve prospěch růstu cen mnohou působit jen aktuálně vyšší ceny zemědělských komodit.