Čtvrtletní zisky amerických bank vystoupaly na nový rekord

Bank of America

Bank of America Zdroj: Alex Proimos, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Čistý zisk amerických bank a dalších finančních institucí ve druhém čtvrtletí vzrostl o 1,4 procenta na rekordních 43,6 miliardy dolarů (1,06 bilionu korun). Zhruba 60 procentům bank se zisk zvýšil. Počet ztrátových bank byl nejnižší za 18 let. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

Čísla potvrzují, že bankovní průmysl v USA je osm let po finanční krizi silný, uvedla agentura AP. Nicméně nízké ceny ropy tlačí i nadále na energetický sektor, což by mohlo dostat dále do problémů banky, které nabízejí půjčky tomuto odvětví, varoval šéf FDIC Martin Gruenberg.

Celkový objem poskytnutých úvěrů se zvýšil o 1,5 procent. Přispěly k tomu hlavně nové půjčky na bydlení a další reality. Stouply ale i rezervy na ztrátové úvěry, a to až o 44 procent. Bylo to již osmé čtvrtletí za sebou, kdy rezervy na ztrátové úvěry vzrostly.

Příjmy z obchodování se zvýšily o 25 procent. Celkový majetek bank stoupl o 1,5 procenta. Pouze 4,5 procenta z celkem 6058 finančních institucí pojištěných FDIC nevykázalo ve druhém čtvrtletí zisk.

Ve stejném období loni bylo ztrátových 5,8 procenta bank. Ve druhém čtvrtletí zkrachovaly dvě banky a počet problémových bank klesl na 147 ze 165 v prvním čtvrtletí.