Dozvuky skandálu. Německá vláda kvůli krachu Wirecard skončí s auditorem DPR

Krach Wirecardu odnese i auditorská firma DPR

Krach Wirecardu odnese i auditorská firma DPR Zdroj: Reuters

Německá ministerstva financí a spravedlnosti chtějí po vyhlášení insolvence finanční společnosti Wirecard vypovědět smlouvu s auditorem DPR. Podle ministerstva spravedlnosti společnost DPR v případě Wirecard selhala, informovala dnes agentura DPA.

Zhruba před týdnem vyšlo najevo, že firmě Wirecard chybí asi 1,9 miliardy eur (téměř 51 miliard Kč). Společnost přiznala, že účty, kde mají peníze být, patrně vůbec neexistují.

Německý spolkový úřad pro finanční dozor (BaFin) tvrdí, že loni v únoru upozornil DPR na nesrovnalosti v pololetních výkazech Wirecardu z roku 2018. U DPR si BaFin pak vyžádal audit, jehož provedení se ale protahovalo. BaFin teď podle DPA uvedl, že prověrka byla v kompetenci DPR, který za ni také nese hlavní odpovědnost.

Nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) napsal, že DPR měl málo personálu a že komplexní prověrkou byl v posledních 16 měsících pověřen pouze jediný pracovník. DPR se k záležitosti zatím nevyjádřil.

Evropská komise (EK) v pátek v neobvyklém kroku pověřila unijního regulátora, aby kvůli skandálu prošetřil, zda BaFin postupoval správně. Komise se podle FAS rovněž zajímá o to, jakým způsobem se rozdělovaly úkoly mezi BaFin a DPR.

Wirecard se stal první firmou z hlavního německého akciového indexu DAX, která zkrachovala v době, kdy je stále součástí indexu. Akcie Wirecardu po vyhlášení insolvence ztratily většinu hodnoty.

Společnost Wirecard podle zdrojů dluží celkem zhruba 3,5 miliardy eur (skoro 94 miliard korun). Z toho 1,75 miliardy eur si firma půjčila od patnácti bank a také prodala dluhopisy zhruba za 500 milionů eur. Věřitelé se podle jednoho ze zdrojů připravují na to, že celou částku teď odepíšou.

Wirecard vznikl v roce 1999 a zaměřuje se na zpracování plateb a finanční služby. V Německu byla firma považována za nadějného hráče na rychle rostoucím trhu finančních služeb, dávána za vzor domácího úspěchu a označována za hvězdu německého technologického sektoru.