Krach Wirecardu zablokoval karty desítkám tisíc Čechů

Krach německého karetního poskytovatele Wirecard se dotkl zhruba 40.000 uživatelů karet tuzemské společnosti Twisto. Společnost přešla k jinému poskytovateli a od pondělí začne rozesílat klientům nové karty. 

Krach německého karetního poskytovatele Wirecard se dotkl zhruba 40.000 uživatelů karet tuzemské společnosti Twisto. Společnost přešla k jinému poskytovateli a od pondělí začne rozesílat klientům nové karty.  Zdroj: Reuters

ašim zákazníkům začneme odesílat nové karty v pondělí ráno, říká šéf Twista Michal Šmída.
2
Fotogalerie

Krach německého karetního poskytovatele Wirecard se dotkl zhruba 40 tisíc uživatelů karet tuzemské společnosti Twisto. Společnost přešla k jinému poskytovateli a od pondělí začne rozesílat klientům nové karty. Problém má kvůli Wirecardu i další tuzemská firma Fidoo nebo EET systém eKasa od O2. V celé Evropě jde o miliony blokovaných karet.

Platební karty Wirecardu jsou od pátku zablokované. Společnost je po odhalení rozsáhlého falšování tržeb od pátku v insolvenci a britský regulační úřad jí odejmul bankovní licenci, takže není možné dále využívat platební karty, které byly prostřednictvím Wirecardu vydávány. Po odejmutí licence Wirecard od svých systémů odpojily celosvětově klíčové karetní společnosti Visa a MasterCard.

"Našim zákazníkům začneme odesílat nové karty v pondělí ráno. Nejdříve, jak to je vůbec možné. Stačí si novou kartu objednat v Twisto účtu (v záložce "karta")," uvedl výkonný ředitel Twista Michal Šmída. O nové plastové karty nemusí žádat uživatelé virtuálních karet nebo služby Google Pay.

 

Twisto se podle Šmídy rozhodlo již před několika měsíci od Wirecardu odejít k jinému poskytovateli karetního řešení. Tím je americká Marqeta, se kterou již Twisto spustilo platby kartou na sousedním polském trhu. V České republice na Marqeta běží virtuální platební karty a Google Pay. Na Wirecardu fungovaly plastové karty a Apple Pay, které jsou nyní pro zákazníky v České republice nedostupné.

Zákazníci mohou nadále využívat drtivou většinu služeb, mezi něž patří platba na jeden klik v e-shopech Twisto Pay, platba složenek a faktur s názvem Snap i rozdělení platby s názvem Split. Fungují také Twisto splátky.

Provozovatele eKasy O2 podle mluvčí Lucie Jungmannové Wirecard v pátek informoval, že budou pozastaveny služby přijímání plateb kartou, kterou využívají někteří klienti eKasy. "Ostatní funkcionality eKasy zůstávají plně funkční. Situaci intenzivně řešíme a o dalším vývoji budeme zákazníky aktivně infomovat," řekla. Celkem eKasu využívá asi 20 tisíc podnikatelů, ale ne všichni mají platební terminál.

Kompletně mimo provoz jsou karty společnosti Fidoo, která patří pod Direct pojišťovnu. "Budeme vás neprodleně informovat, jakmile se situace vrátí do běžného stavu. Vaše peníze jsou bezpečně uloženy na účtu v ING Bank N.V. v České republice a jsou pojištěny v souladu se zákonem. Vaše peníze jsou v souladu s právními předpisy odděleny od majetku společnosti Wirecard Card Solutions Limited," ujistila Fidoo klienty podle serveru Měšec.cz.

V celé Evropě mají kvůli pádu Wirecardu kartu nyní zablokovánu řádově miliony lidí. Kolaps Wirecardu začal minulý týden, když její auditoři uvedli, že firmě chybí v přepočtu přes 50 miliard korun, které přitom vykazovala ve svém účetnictví.

Část německých politiků žádá kvůli skandálu odchod šéfa finančního regulačního orgánu BaFin.

S obdobnými problémy se potýkají i klienti v dalších zemích. Ve Francii například nemají přístup ke svým penězům uživatelé karet Transcash. Podle společnosti MFTEL, která je na francouzský trh uvedla, bude situace vyřešena do začátku následujícího týdne.

V Británii zablokování platebních karet Wirecardu dopadlo na tisíce lidí. Týká se například karty U Account, která se prezentuje jako alternativa k bance. Své klienty varovaly před dočasně nedostupnými penězi finanční společnost Pockit, Anna Money poskytující obchodní účty a Curve, jež se snaží finance zákazníka shrnout pod jednu aplikaci. Peníze jsou podle nich v bezpečí, jen dočasně nedostupné.