ECB podporuje italské a španělské dluhopisy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Výnosy italských a španělských dluhopisů zůstaly první obchodní den poté, co Francie a Rakousko přišly o elitní rating AAA, stabilní. Podle makléřů vyvažují výprodej nákupy Evropské centrální banky (ECB).

Výnos desetiletého portugalského vládního dluhopisu rostl ze všech nejvíce a to o celé procento na 13,55 procenta. Rating Portugalska agentura Standard & Poor’s snížila o dva stupně na BB, tedy mimo investiční pásmo. Právě skutečnost, že portugalské obligace spadly do spekulativního pásma donutila řadu institucionálních investorů k jejich prodeji.

Plošné snížení ratingu bylo očekáváno. Většina analytiků dávala již delší dobu přednost německým vládním dluhopisům před bondy ostatních zemí. Robert Talbut, investiční ředitel Royal London AM, řekl agentuře Reuters, že jeho strategii snížení ratingu Francie nijak neovlivní. „Očekával jsem, že Standard & Poor’s půjde ještě dál, ale takhle to pouze zdůrazňuje silnější články eurozóny,“ uvedl Talbut, který spravuje majetek v hodnotě 40 miliard liber.

Analytici se shodují, že snížení ratingu poloviny členských zemí eurozóny téměř jistě povede ke snížení prestižního ratingu AAA evropského záchranného fondu EFSF. Který byl právě založen na zárukách Francie, která o hodnocení AAA přišla. Podle analytiků bude nemožné, aby Německo a například Finsko nahradilo výpadek záruk Francie.

Standard & Poor’s snížila v pátek po uzavření trhu rating Itálie, Španělska, Portugalska a Kypru o dva stupně, snížení o jeden stupeň postihlo Francii, Rakousko, Maltu, Slovensko a Slovinsko. Německý rating zůstává nejvyšší možný na stupni AAA se stabilním výhledem.