Fed: RBS porušovala sankce vůči Íránu

Royal Bank of Scotland

Royal Bank of Scotland Zdroj: profimedia.cz

Seznam bank, které měly porušovat ekonomické sankce uvalené na Írán, se nadále rozšiřuje. Nejnovějšími přírůstky jsou britská Royal Bank of Scotland (RBS) a německá Commerzbank.

O vyšetřování RBS americkou centrální bankou (Fed) a ministerstvem financí jako první informoval britský deník Financial Times. Doznání Commerzbank k tomu, že je ve Spojených státech vyšetřována kvůli porušování sankcí, zase citoval německý časopis Die Zeit z dokumentů pro německou burzu.

RBS měla sama dobrovolně předat dokumenty americkým a britským regulátorům již před rokem a půl. Státem vlastněná banka měla nepovolené operace odhalit poté, co generální ředitel Stephen Hester nařídil interní vyšetřování krátce po svém nástupu do funkce v listopadu 2008. Případ se týká – stejně jako v případě dalších evropských, amerických a japonských bank – dolarových transakcí s Íránem před rokem 2008, kdy došlo americkou legislativou ke zpřísnění sankcí. Commerzbank uvedla, že s Íránem nijak neobchoduje již od roku 2007.

RBS měla sama dobrovolně předat dokumenty americkým a britským regulátorům již před rokem a půl.

Zatím nejdále se vyšetřování z porušování sankcí dostalo u britské Standard Chartered, která se minulý týden dohodla s regulátorem státu New York na zaplacení sankce ve výši 340 milionů dolarů výměnou za zastavení vyšetřování. Banka je však nadále vyšetřována dalšími americkými institucemi včetně Fedu, FBI a ministerstva financí.

Podle amerického tisku vyšetřují tamní úřady kvůli poskytování finančních služeb Íránu také největší německou banku Deutsche Bank. Americké ministerstvo spravedlnosti údajně zkoumá podezření, že banky prostřednictvím svých amerických poboček přesunovaly miliardy dolarů v rámci obchodů se zeměmi, na něž USA uvalily sankce. Také Deutsche Bank prohlásila, že s Íránem ukončila veškeré obchodování před pěti lety.

Sumitomo Mitsui Financial Group, jeden z největších japonských finančních domů, minulý měsíc svým investorům sdělil v regulatorním reportu, že identifikoval několik transakcí se zeměmi, na které platí americké sankce, a dobrovolně informace předal americkým úřadům.