Firma spřízněná s Espírito Santo prý požádá o ochranu před věřiteli

Banco Espírito Santo

Banco Espírito Santo Zdroj: Romazur, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Společnost Rioforte, která je součástí portugalské skupiny Espírito Santo, se chystá požádat o soudní ochranu před věřiteli, tvrdí zdroje agentury Reuters. Obavy z množících se potíží Espírito Santo na konci minulého týdne otřásly evropskými trhy.

Rioforte má žádost podat v Lucembursku, kde je registrovaná. Do dnešní půlnoci má totiž zaplatit dluh asi 850 milionů eur největšímu portugalskému poskytovateli telefonních služeb, společnosti Portugal Telecom.

Kromě jiných aktiv drží Rioforte i podíl 49 procent ve skupině Espírito Santo Financial Group. Ta má pětinový podíl v portugalském finančním ústavu Banco Espírito Santo. Minulý týden akcie této banky prudce oslabily, a to právě kvůli obavám z negativních dopadů finančních problémů holdingových firem rodiny Espírito Santo.

Španělská holdingová firma soudu předloží plán restrukturalizace. Pokud bude schválen, umožní to společnosti prodat aktiva a podniknout další kroky k tomu, aby si zajistila finanční prostředky bez zásahu věřitelů.

Společnost Rioforte drží i nemovitosti a hotely v Portugalsku a Brazílii. Avizovaný krok má podle zdrojů zabránit vyhlášení platební neschopnosti, což by s sebou neslo nekontrolovaný prodej majetku za jakoukoli cenu.

Lukáš Kovanda: S nízkými úroky na věčné časy

Buďte ve střehu, deprese se nevzdává