Fond investorského aktivisty Krúpy vstupuje na pražskou burzu

Pavol Krúpa

Pavol Krúpa Zdroj: Krupa Global Investments a.s.

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Pražská burza se od zítřka dočká nového přírůstku. Na domácí parket vstoupí fond kvalifikovaných investorů Arca Capital CEE ze stejnojmenné československé finanční skupiny spojené se jménem aktivistického investora Pavola Krúpy.

Fond aktuálně spravuje aktiva ve výši téměř jedné miliardy korun. Prospekt ke vstupu akcií fondu Arca Capital CEE schválila Česká národní banka už počátkem letošního května. Mezi nejvýznamnější investice fondu patří například výrobce limonád Ondrášovka či další nápojářský producent Karlovarská Korunní. 

„Umístění akcií Arca Capital CEE na pražskou burzu vnímám jako úspěšný krok, který přináší fondu zvýšení jeho prestiže. Veřejná obchodovatelnost umožní širšímu okruhu investorů účastnit se naší investiční strategie, kterou prostřednictvím fondu realizujeme,“ říká předseda dozorčí rady Arca Capital CEE, Pavol Krúpa. Investiční fond kvalifikovaných investorů Arca Capital CEE působí na trhu už jedenáct let. 

Obecnou strategií fondu jsou sázky na akcie momentálně podhodnocených společností s vírou v jejich budoucí růst. Fond tak dříve vydělal například na akciích telekomunikačního O2 nebo Unipetrolu. Pokud jde o regionální strukturu investic, fond míří na tržní oblast střední a východní Evropy a americkou Wall Street.

„Z investorského hlediska půjde primárně o sázku na schopnosti manažera fondu. Pro hráče z řad investorů s menší averzí k riziku může jít o zajímavý počin,“ uvádí analytik České spořitelny Petr Bártek. 

Investiční fond kvalifikovaných investorů Arca Capital CEE dosáhl za účetní období roku 2018 zisku po zdanění ve výši 129 milionů korun. Ve srovnání s účetním obdobím 2017 šlo o nárůst zisku o téměř 128 procent.