Nákup armádních vrtulníků se zasekl. Kontrakt s Američany není hotovou věcí

Vrtulník Blackhawk

Vrtulník Blackhawk Zdroj: Pavel Otto

Vrtulník Blackhawk
Vrtulník Blackhawk
Největším uživatelem vrtulníku Bell UH-1 Venom je armáda USA
Největším uživatelem vrtulníku Bell UH-1 Venom je armáda USA
Největším uživatelem vrtulníku Bell UH-1 Venom je armáda USA
20
Fotogalerie

Miliardový nákup vrtulníků pro armádu se komplikuje. Ministerstvo obrany tvrdí, že nabídky Spojených států schválené americkým Kongresem nejsou hotovou věcí, ale pouze průzkumem trhu.

Někteří poslanci míní, že pokud je kontrakt stále na začátku, neměl o něm premiér Andrej Babiš (ANO) v březnu jednat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Za váháním nákupčích jsou údajně obavy ze sporu s Itálií, která chce také prodat Česku helikoptéry. „Obě americké nabídky posuzujeme jako předběžné v rámci průzkumu trhu,“ uvedla pouze Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva.

USA nabízejí tucet víceúčelových strojů UH-60 Black Hawk firmy Sikorsky za 13,2 miliardy korun. Mix osmi víceúčelových UH-1Y Venom a čtyř bojových AH-1Z Viper firmy Bell Helicopter by stál 14,5 miliardy.

Šéfku sněmovního výboru pro obranu Janu Černochovou (ODS) zaráží, že o pouhém průzkumu trhu měli jednat český premiér s americkým prezidentem.

„To je obvyklé na nižší úrovni. Očekávala bych, že se ministerstvo k celé věci postaví čelem a řekne už jasné slovo,“ prohlásila. Černochová připomněla, že hlavní parametry jsou známé už od května, v červnu pak USA snížily cenové požadavky. Průzkum trhu začal už v roce 2015. „Ministerstvo mělo na přípravu času dost,“ míní.

Americká ambasáda v Praze komentuje postoj ministerstva diplomaticky. „Prověřuje všechny aspekty nabídek, aby vybralo takovou, která bude odpovídat bezpečnostním potřebám země,“ uvedl mluvčí úřadu Edward Findlay.

Italský protest

Výrazně levněji než USA by helikoptéry dodala Itálie. Jde o typ AW139M firmy Leonardo, tucet by stál 7,1 miliardy.

„Pokud by Česká republika vybrala americké vrtulníky, Itálie by se velmi pravděpodobně obrátila na Evropskou komisi,“ řekl deníku E15 zdroj z obchodních kruhů.

Česko čelilo sporu s Bruselem už v roce 2010 kvůli porušení pravidel EU pro veřejné zakázky. Důvodem bylo to, že místo italských dopravních letadel Spartan upřednostnilo přímý nákup španělských strojů CASA. ČR tehdy spor ustála, protože součástí obchodu byly české bitevníky L-159.