Goldman Sachs klesl zisk o tři čtvrtiny kvůli soudním sporům

Centrála Goldman Sachs v New Yorku,

Centrála Goldman Sachs v New Yorku, Zdroj: Goldman Sachs via Wikimedia

Americká investiční banka Goldman Sachs ve čtvrtém čtvrtletí vytvořila čistý zisk 574 milionů dolarů (14,2 miliardy korun), což je meziroční propad o téměř 72 procent a zároveň třetí čtvrtletní pokles v řadě. V hospodaření se odrazily masivní výdaje na právní spory. Banka se na jejich urovnání dohodla s americkými regulátory v souvislosti s hypotečními žalobami z doby finanční krize.

Čistý zisk v přepočtu na akcii činil 1,27 dolaru proti 4,38 dolaru před rokem. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že zisk na akcii dosáhne 3,53 dolaru.

Banka minulý týden oznámila, že zaplatí 5,1 miliardy dolarů (127 miliard korun) v rámci mimosoudního vyrovnání vládních civilních žalob, které ji obviňují z klamání investorů hypotečními dluhopisy vydanými v letech před finanční krizí z konce minulého desetiletí. Banka zároveň avizovala, že náklady na urovnání sporů jí sníží zisk za čtvrté čtvrtletí o 1,5 miliardy dolarů.

Slabší akciové obchodování

Čistý příjem v posledním loňském kvartálu meziročně klesl o 5,4 procenta na 7,27 miliardy dolarů, především kvůli slabšímu výsledkům v divizi obchodování s akciemi a dluhopisy. Provozní výdaje naopak o 38 procent vzrostly a dosáhly 6,2 miliardy dolarů.

Goldman Sachs výsledky za čtvrté čtvrtletí zveřejnil jako poslední z velkých amerických bank. Vyšší čistý zisk oznámily všechny tři největší finanční ústavy, tedy bankovní jednička JPMorgan Chase & Co, druhý největší hráč na trhu Bank of America a také Citigroup, která je třetí největší bankou ve Spojených státech podle objemu aktiv.

Investiční banka Morgan Stanley se ve čtvrtém čtvrtletí vrátila do zisku 753 milionů dolarů po ztrátě 1,75 miliardy dolarů ve stejném období před rokem.

Akcie Goldman Sachs na newyorské burze:Zdroj: euroinvestor.com

Příběh o dvou hříšnících. Jak banka Goldman Sachs pomáhala Řekům lhát