Goldman Sachs kouzlí: zajistila úvěr vínem

Americká investiční banka Goldman Sachs neváhá překračovat zavedená pravidla. Od svého bývalého prominentního manažera přijala jako zástavu za úvěr víno. Jak vyplývá z povinného hlášení banky za minulý měsíc, někdejší šéf specializovaného makléřského oddělení Andrew Cader bance „upsal“ 15 tisíc lahví investičního vína z francouzských regionů Bordeaux a Burgundsko.

Krok Goldman Sachs je dost nezvyklý. Některé, převážně privátní banky sice poskytují klientům úvěry proti zástavě uměleckých děl, ale málokteré by byly ochotny rozšířit seznam možných zástav na investiční vína. A to i přesto, že za poslední dekádu vzrostla cena investičních vín více než cena akcií.

České banky patří tradičně k těm konzervativnějším. „V rámci zástavy využíváme standardní nástroje, jako jsou nemovitosti, finanční prostředky a cenné papíry. Není však ojedinělým přístupem v rámci skupiny UniCredit využít do zástavy umělecká díla. Je to typické například pro Turecko,“ uvádí mluvčí tuzemské UniCredit Bank Petr Plocek.

Jiné tuzemské banky jsou flexibilnější alespoň u klientů privátního bankovnictví. „U zajištěných úvěrů takové věci nenabízíme. Pouze v případě klientů privátního bankovnictví mohou být požadavky velmi specifické a podle toho je individuálně posuzujeme,“ uvedl za Českou spořitelnu Marek Pšeničný. ČSOB dle mluvčí Pavly Hávové nic podobného nenabízí.

„Je tam spousta velmi hodnotných vín,“ citovala agentura Bloomberg Davida Parkera, šéfa Benchmark Wine Group z kalifornského Napa Halley, který viděl seznam vín, na něž má banka zástavní právo. „Jsou tam nejlepší Bordeaux a všechna burgundská jsou také grand cru a ta nejlepší premier cru,“ dodal Parker. Cenu sbírky odhadl na sedmicifernou sumu v dolarech.

Index Liv-ex 100 Fine Wine, který sleduje cenu stovky nejvyhledávanějších vín, pro která existuje sekundární trh, za poslední dekádu rostl průměrně o 11 procent ročně.