Česko zažilo rekordní hypoteční půlrok. Boom trvá navzdory vyšším sazbám

Waltrovka v pražských Jinonicích

Waltrovka v pražských Jinonicích Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Jen v červnu sjednaly banky hypotéky za téměř 44,5 miliardy korun. (ilustrační foto)
Vývoj cen bytů v Česku
3
Fotogalerie

Tuzemské banky podle statistik Fincentrum Hypoindexu během prvních šesti měsíců rozpůjčovaly na bydlení takřka 224 miliard korun. Dosáhly tak rekordu, takřka dvojnásobku dosud nejsilnějšího prvního pololetí v roce 2017.

Banky loni lidem přikleply 254 miliard korun, letošek tak bude podle hypotečních odborníků zřejmě suverénně rekordním rokem. Jen v červnu sjednaly banky hypotéky za téměř 44,5 miliardy korun, což znamená po březnu druhý nejsilnější měsíc v historii statistik Fincentra.

„Červen opět zamával s čísly na hypotečním trhu. Po dubnu a květnu, kdy to vypadalo, že se trh začíná pomalu ochlazovat, opět rostou všechny sledované hodnoty,“ uvádí Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Do banky si podle něho v červnu přišlo pro hypotéku přes čtrnáct tisíc klientů.

„Ve srovnání s loňským květnem vzrostl počet hypoték takřka o šest a půl tisíce. Letošní červen je tak co se týká poskytnutých hypoték třetím nejúspěšnějším měsícem v historii,“ dodává Sýkora.

Prázdninové měsíce mají být ovšem podle hráčů z byznysu o poznání slabší. „Oslabení zájmu bude nahrávat postupné zdražování ze strany bank, stejně jako růst úrokových sazeb ČNB,“ říká Marek Kříž, spoluzakladatel hypotečního tržiště Zaloto. Pro banky a finanční poradce to podle něho bude znamenat ve druhé polovině roku velkou změnu.

„Zatímco v poslední době nestíhali nové klienty odbavovat, na podzim o ně budou muset začít spíše bojovat. Hodnota nového zákazníka poroste,“ zdůrazňuje Kříž. 

Hypotéky ale zdražovaly už v úvěrově hektickém červnu. Banky totiž podle dat Fincentrum Hypoindex půjčovaly v průměru za 2,13 procenta, ještě v květnu byla průměrná sazba na 2,06 procenta. V červnu zvýšily nabídkové sazby téměř všechny tuzemské banky.

„Jsem toho názoru, že sazby dále porostou, trend růstu ovšem ve druhém pololetí zřejmě zpomalí a růst bude jen mírný, v řádu jedné až dvou desetin procenta,“ domnívá se šéf poradenské společnosti Golem finance Libor Ostatek. 

Zdražování hypoték navíc v posledních měsících zrychlilo, další významnější zdražování má nastat po očekávané akci centrálních bankéřů. „Růst bude  pokračovat i díky zvýšení sazeb ČNB. To potvrzují nabídkové sazby bank, které jsou v některých případech až o 0,8 procenta vyšší než průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu,“ uvedl Sýkora.

Vývoj cen bytů v ČeskuVývoj cen bytů v Česku|E15