Investoři do dluhopisů zůstávají opatrní

dluhopisy

dluhopisy Zdroj: ctk

I přes nedávnou masivní podporu, kterou finančním trhům a především trhu vládních dluhopisů přislíbila americká centrální banka (Fed), Evropská centrální banka i Bank of Japan, zůstávají analytici a investoři do vládních dluhopisů velmi opatrní.

Analytici a portfolio manažeři dluhopisových fondů se snaží uvážlivě vybírat konkrétní země místo celých regionů. Analytici se shodují, že v dnešní době je vhodný správný mix vládních dluhopisů rozvinutých a rozvíjejících se zemí. „Toto rozdělení bude určitě cestou do budoucna,“ myslí si Christian Link z Raiffeisen Capital Management.

Vládním obligacím se letos velmi daří, což je ale pro investory spíše důvod k opatrnosti. Analytici správy aktiv britské banky Barclays tento týden uvedli, že vládní dluhopisy v jejich portfoliu zůstávají podváženy.

Kevin Gardiner, šéf investiční strategie pro Evropu, Blízký východ a Afriku v Barclays, uvedl: „Pouze skutečnosti, že Fed tiskne další peníze na nákup dluhopisů a ECB je ochotná nakupovat neomezené množství dluhopisů jižního křídla eurozóny, nás nepřesvědčí k tomu, abychom vzali dluhopisy útokem.“ Gardiner dodal, že pro ně bude důležitější fundamentální analýza americké či evropské ekonomiky než tištění nových peněz.

Výnosy vybraných desetiletých vládních dluhopisůVýnosy vybraných desetiletých vládních dluhopisů | E15

Přetrvávající problémy eurozóny trápí řadu investorů, včetně portfolio manažerů podílových fondů, kteří si myslí, že situace v euroklubu se bude muset vyvinout jedním, nebo druhým směrem. „Současné snahy evropských politiků o nezbytnou stabilizaci trhů a udržení statu quo nelze držet donekonečna,“ myslí si Robert Senz, investiční ředitel oddělení globálních fondů rakouské Raiffeisen Capital Management.

Podle Senze bude muset v Evropě dojít k vývoji. Jednou z možností je politická a fiskální unie, druhou rozpad eurozóny. „Nyní jsme někde mezi těmito dvěma konci,“ dodal Senz.

„Státní dluhopisy těch bezpečných zemí, Českou republiku nevyjímaje, zažívají letos opravdu hvězdný rok,“ potvrzuje Lukáš Vácha, obchodní ředitel Conseq Investment Management. „Index si od začátku připisuje 9,5 procenta ročně při dlouhodobém průměru na úrovni přibližně 6,2 procenta ročně,“ připomíná Vácha. Výnosy kvalitních dluhopisů už nemají kam klesat a to ovlivní jejich budoucí výkonnost.

Od našeho zpravodaje