Jak se vyhnout dopočítání daně? Odpoví konference o převodních cenách

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Peníze, koruny
Peníze, koruny
...
Peníze, koruny
5
Fotogalerie

Jak eliminovat riziko dopočítání daně a eventuální trestní postih kvůli špatně nastaveným převodním cenám. To je téma konference, kterou pro podnikatele i studenty ekonomie a práv pořádá na konci ledna Vysoká škola ekonomická (VŠE) ve spolupráci s poradenskou firmou Grant Thornton. Největší ekonomické vysoké učení v Česku považuje téma za nanejvýš naléhavé i proto, že v minulém roce činila bilance doměřených daní přes jednu miliardu korun.

„Pro nadnárodní společnosti jsou převodníceny aktuálně velkým tématem. Vzhledem k významu podniků se zahraničními vlastníkypro ekonomiky středoevropského regionuje dobrá informovanost v této záležitosti klíčová,“ vysvětlil doc. David Procházka, vedoucí katedry finančního účetnictví a auditingu. „Odborná konference spolupořádaná Fakultou financí a účetnictví VŠE v Praze a společností GrantThorntonposkytne účastníkům užitečné informace jak z praktického, tak teoretického pohledu na tuto problematiku. Věřímtaké, že propojení teorie a praxe ocení i naši studenti,“ dodal.

Problematika převodních(transferových) cen spočívá v tom, že mnoho firem se zahraničním vlastníkem uměle snižuje při daňových optimalizacích svůj zisk, a tím i daňovou povinnost. Skutečný zisk je pak převáděn v rámci nadnárodní sítě do zemí s nižší mírou zdanění.

Špatné nastavení převodníchcen může znamenat vysoké penále

„Jde vlastněo nastavení cen používaných při transakcích mezi takzvanými spřízněnými subjekty, jako je například prodej zboží, služeb nebo licencí. Spřízněnostfiremje nejčastější prostřednictvím vlastnictví podílu, může se jednat také o propojení díky stejným osobám ve vedení, a v neposlední řadě i o osoby blízké,“ vysvětlila Gabriela Hoppe z poradenské společnosti IB GrantThorntonConsulting. Současné kontroly Finanční správy se zaměřují na to, aby spřízněné společnosti používaly ceny obvyklé na trhu a aby si chybným nastavením cen či ziskových marží nepřelévaly zisky do států s nižší sazbou zdanění. Pokud daňová kontrola špatné nastavení odhalí, hrozí firmám minimálně doměření daně z příjmu.

„Rozhodně je dobré být na kontrolu připraven. Často se jedná o dlouhodobé, hloubkové prověřování, které může chod firmy velmi poznamenat. Jednatelé českých poboček firem se zahraničním vlastníkem se v případě špatného nastavení převodních cen mimo jiné vystavují i hrozbě vysokého penále a určitě by měli vědět, že v těchto případech jsou to oni, na koho dopadá majetková a trestní odpovědnost,“ poznamenala Gabriela Hoppe s tím, že právě konference plánovaná na 31. ledna v areálu VŠE účastníky na všechna rizika upozorní a připraví.