Daně 2017: Část OSVČ znovu získá slevy na děti a manželku, omezí se jim ale paušály

OSVČ versus nemoc:  Nepracuješ -nevyděláváš

OSVČ versus nemoc: Nepracuješ -nevyděláváš Zdroj: Profimedia

OSVČ versus nemoc:  Nepracuješ -nevyděláváš
Výše nemocenské a mateřské u OSVČv závislosti na měsíční platbě nemocenského pojištění
3
Fotogalerie

OSVČ s paušály budou moci znovu využívat zvýhodnění na dítě a slevu na manželku či manžela, na druhou stranu se jim ale výrazně osekají paušály. 

Poslanci v pátek schválili nový daňový balíček, který pro živnostníky přináší řadu změn. OSVČ se vrací možnost užít výdajové paušály v případě, že se rozhodnou využít daňového zvýhodnění, na děti či slevy na manželku/manžela. Dále se také zvyšuje sleva na druhé dítě o 2400 korun na 19 404 korun ročně, na třetí a další dítě o 3600 korun na 24 204 korun ročně. U jednoho dítěte zůstává sleva 13 404 korun ročně. 

Na druhé straně se živnostníkům oseká strop na výdajové paušály o 50 procent a to následovně: 

  • u 80procentního paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 800 tisíc korun
  • u 60procentního paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 600 tisíc korun
  • u 40procentního paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 400 tisíc korun
  • u 30procentního paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 300 tisíc korun

„Snížení paušálů nejcitelněji dopadne na vrstvu aktivních středních živnostníků podnikajících ve službách, kteří si svou činností dokázali vydělat okolo dvou milionů hrubého za rok,“ uvádí Hana Erbsová, koncipientka z advokátní kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal, podle které osekání paušálů snižuje atraktivitu rozdělení příjmů na spolupracující osoby, které uplatňují paušální výdaje. „Za těchto okolností už se někteří z dotčené skupiny živnostníků zřejmě rozhodnou přejít na skutečné uplatňování výdajů,“ dodává.

S tím také souhlasí prezident Asociace malých a středních podnikatelů Karel Havlíček, podle kterého zákon zvyšuje daně skupině s výdělky od jednoho do dvou milionů korun. Havláček také poukazuje na vyšší administrativu z důvodu, že budou muset uplatnit skutečné výdaje.

Účinnost zákona je od prvního dubna, omezení paušálních výdajů bude ale pro všechny platit až pro zdaňovací období 2018. V případě daňového přiznání pro rok 2017 mohou osoby s příjmy ze samostatné činnosti uplatňovat paušální výdaje podle stávajících pravidel. „Pokud však upřednostní možnost odečtení slev na dani a daňového zvýhodnění na manžela/manželku a děti, mohou si dobrovolně zvolit novou úpravu již pro celý rok 2017,“ uvádí Lucie Rytířová manažerka Deloitte Tax and Legal.