KBC mění plán. Už nechce uvést akcie ČSOB na burzu

KBC

KBC Zdroj: ctk

Belgická společnost KBC potvrdila, že neplánuje uvést menšinový podíl akcií tuzemské ČSOB na burzu. Žádá kvůli tomu Evropskou komisi o souhlas se změnou původní dohody a místo toho chce prodat některá aktiva v Polsku.

Uvedení menšinového podílu akcií ČSOB na burzu bylo jednou z podmínek, které belgické bance umožnily v době finanční krize čerpat státní pomoc ve výši asi sedmi miliard eur (zhruba 172 miliard korun). KBC dnes uvedla, že „po pečlivém a důkladném zvážení“ společně s belgickými úřady předložila Evropské komisi návrh změn tohoto strategického plánu z roku 2009.

KBC zároveň upustila od emise maďarské K&H Bank Zrt. a prodeje a zpětného pronájmu centrály KBC v Belgii. Místo toho hodlá odprodat polské bankovní a pojišťovací dceřiné společnosti KBC Kredyt Bank a Warta a prodat nebo uvolnit vybraná aktiva ABS a CDO.

Od úprav navrhovaných v žádosti KBC očekává uvolnění stejného objemu kapitálu jako v případě původně zamýšlených opatření.

Emise akcií ČSOB se původně měla uskutečnit na konci března, v jeho polovině však KBC emisi pozastavila, to, že by se emise neměla vůbec uskutečnit tehdy KBC popírala.

„Jsme v „pohotovostním režimu“, abychom program IPO spustili ve chvíli, kdy budou optimální podmínky pro úspěšný průběh celé transakce,“ uváděla v polovině března skupina KBC. Získané peníze chtěla skupina použít na splacení části dluhů, které má u vlámské vlády a Evropské komise z doby bankovní krize. Prodej asi 40procentního podílu ČSOB měl vynést řádově 40 miliard korun.

Změnu názoru na uskutečnění emise dnes KBC odůvodnila tím, že některá opatření, obsažená v původním strategickém plánu společnosti, se stala pro dosažení zamýšlenéhoé cíle méně účinná. KBC chce dodržet časový rámec svého plánu a vrátit vyrovnat své dluhy vůči vlámské vládě včas.