Kellner dokázal svůj majetek ještě navýšit, nejbohatším Čechem zůstává s velkým náskokem

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: profimedia

Radovan Vítek
Andrej Babiš, sněm ANO
Daniel Křetínský
4
Fotogalerie

Nejbohatším Čechem zůstává podle aktuálního žebříčku nejbohatších lidí světa, který sestavuje časopis Forbes, majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner. Jeho odhadovaný majetek poprvé přesáhl 12 miliard dolarů a činí 12,2 miliardy dolarů, což je v přepočtu 306 miliard korun. Druhý je ministr financí a dřívější majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš (ANO) se jměním za 85 miliard korun, třetí je většinový majitel realitní skupiny CPI Radovan Vítek s 60 miliardami korun.

Nováčkem mezi dolarovými miliardáři je spolumajitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský. 

Nejbohatším člověkem na světě je počtvrté za sebou zakladatel Microsoftu Bill Gates, za posledních 23 let je v čele žebříčku již poosmnácté. Jeho majetek odhadl Forbes na 86 miliard dolarů.

Na seznam lidí s majetkem přesahujícím miliardu dolarů se letos dostalo 2043 lidí, loni jich bylo o 233 méně. Čechů je mezi nimi šest a dohromady ovládají jmění ve výši 23,5 miliardy dolarů, což je v přepočtu 590 miliard korun.

Kellner se na žebříčku propadl z loňského 96. místa na letošní 105. Babiš obsadil 564. pozici a Vítek 867. Českou šestici doplňuje Karel Komárek s majetkem 55 miliard korun na 939. místě, Daniel Křetínský se jměním odhadovaným na 50 miliard korun je na 1030. místě a Pavel Tykač s majetkem za zhruba 33 miliard korun na 1567. pozici.

Nejbohatším člověkem světa zůstává Bill Gates

Nejbohatším člověkem na světě zůstává podle Forbesu již čtvrtým rokem za sebou zakladatel amerického softwarového gigantu Microsoft Bill Gates, jehož majetek se odhaduje na 86 miliard dolarů (téměř 2,2 bilionu korun). 

Gatesův majetek se meziročně zvýšil o 11 miliard dolarů. Na druhé místo v celosvětovém žebříčku se vrátil známý americký investor Warren Buffett, jehož jmění dosahuje 75,6 miliardy dolarů. Na třetí příčku se probojoval zakladatel amerického internetového obchodu Amazon Jeff Bezos s majetkem 72,8 miliardy dolarů. Bezos meziročně zbohatl o rekordních 27,6 miliardy dolarů.