Čapí hnízdo bylo údajně podvodem již od samého začátku

Jízdárna farmy svým vzhledem evokuje čapí hnízdo. I díky tomu objekt přestavěný do nynější podoby v letech 2006 až 2010 získal například nominaci na titul Stavba roku 2010

Jízdárna farmy svým vzhledem evokuje čapí hnízdo. I díky tomu objekt přestavěný do nynější podoby v letech 2006 až 2010 získal například nominaci na titul Stavba roku 2010 Zdroj: CTK

Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Jízdárna Čapího hnízda
Farma Čapí hnízdo
15
Fotogalerie

Kauza dluhopisů nebude zřejmě jediná, která bude před volbami ohrožovat budoucnost ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Novinářka Sabina Slonková na serveru Neovlivni.cz totiž publikovala nové skutečnosti kolem dotace pro Babišův projekt Čapí hnízdo. Podle ní šlo od počátku o podvod a dotační žádost obsahovala nepravdivé údaje.

Slonková se na Neovlivni.cz odvolává na dosud nepopsané dokumenty, které má k dispozici i policie.

Z nich údajně vyplývá, že projekt před jeho schválením zpochybnili i dva experti najatí středočeským dotačním úřadem. Podle expertů projekt Čapího hnízda nebyl ekonomicky životaschopný a dotace tak vůbec neměla být udělena.

„Žádná jiná firma by to za takových podmínek nedostala,“ uvedl na dotaz serveru Karel Mojžíš, který žádost původně posuzoval. Projekt Čapí hnízdo rovněž obsahoval špatné údaje o době splácení bankovního úvěru. Už samotné uvedení nepravdivých údajů je přitom důvodem k zamítnutí žádost o dotaci.

Babiš řekl, že se jedná o bludy šířené bývalými novináři vydavatelství Mafra, kteří z něj odešli poté, co se stal jeho vlastníkem. Autorka článku na Neovlivni.cz Sabina Slonková ale do Mladé fronty Dnes nastoupila jako šéfredaktorka poté, co Babiš Mafru ovládl. Z vydavatelství po sedmi měsících odešla.

Policie nyní rozhoduje, zda výše uvedené jednání naplňuje podstatu trestného činu. Vyšetřování by mělo skončit do konce března.

Článek vyšel na portálu Info.cz>>>

Video placeholde
Do Babišova hnízda loni dorazil i Miloš Zeman. Prezidentovi o holi pomohl golfový vozík • Blesk TV