Kellner prodal zbytek Generali PPF Holdingu Italům, získal 35 miliard

Majitel skupiny PPF Petr Kellner prodal zbývajících 24 procent akcií Generali PPF Holdingu (GPH) italské velkopojišťovně Generali za 34,7 miliardy korun (1,245 miliardy eur). Završila se tak téměř dvacetiletá etapa působení PPF v pojišťovnictví v Česku a dalších zemích střední Evropy.

Transakce představuje Kellnerův husarský kousek. Českou pojišťovnu a další pojišťovny v zemích východní Evropy totiž prodal v roce 2007, kdy byly trhy na vrcholu. Celkem vyinkasoval od Generali již v roce 2007 částku 1,1 miliardy eur, k nimž přidal zmíněnou sumu 2,54 miliardy eur.

Společný podnik Generali PPF Holding byl založen v roce 2008. Sjednotil obchodní aktivity obou skupin ve střední a východní Evropě a vytvořil jednu z největších pojišťovacích skupin v regionu. Ve společné firmě GPH vlastnila skupina PPF původně 49 procenta a zbývající podíl vlastnili Italové. Čtvrtinu ale prodala PPF již v březnu 2013, kdy vyinkasovala 1,29 miliardy eur. Celkem tak získala z prodeje 49procentního podílu zhruba 2,54 miliardy eur.

Skupina PPF
Skupina PPF, kterou vlastní především Petr Kellner, investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes telekomunikace, pojišťovnictví, nemovitosti, těžbu nerostů, zemědělství a maloobchodní služby až po biotechnologie. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a USA. Skupina vlastní aktiva přesahující 24 miliard eur (667 miliard korun). V Česku vedle nedávné akvizice O2 působí v bankovnictví a finančních službách, v realitách či biotechnologiích.

„Obdržená platba bude mimo jiné použita k doplacení úvěru poskytnutého skupině PPF bankovním syndikátem a k úhradě dluhopisů upsaných skupinou Generali a vydaných skupinou PPF,“ uvedla skupina PPF.

Na smlouvy s Generali byl totiž návázán obří úvěr pro PPF ve výši 2,1 miliardy eur. Ten poskytl syndikát bank v čele s Crédit Agricole – Corporate and Investment Bank. Zároveň Generali upsala dluhopisy společnosti PPF Co3 z impéria PPF ve výši 400 milionů eur. Peníze za podíl PPF v holdingu jsou proto určeny na splacení úvěru a dluhopisů.

Italská Generali se touto transakcí stane jediným vlastníkem holdingu, který působí v deseti středoevropských a východoevropských zemích. Má přes deset milionů klientů a v roce 2013 dosáhl čistého zisku ve výši 265,1 milionu eur (7,4 miliardy korun). V České republice vlastní lídra trhu – Českou pojišťovnu.

PPF ale z pojišťovnictví zcela neodchází. „Jako součást transakce odprodala GPH své pojišťovny v zemích Společenství nezávislých států,“ uvádí zpráva PPF. Kellnerova skupina tak již v březnu 2013 získala pojišťovny v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině.

Kellner držel podíl v České pojišťovně od poloviny 90. let
Vývoj majetkové účasti PPF v České pojišťovně:
1. května 1992 - Vznikla akciová společnost Česká pojišťovna, jež byla částečně privatizována v rámci druhé vlny kuponové privatizace (drobným akcionářům připadlo 15 procent); část akcií přímo koupily zejména domácí banky, zhruba čtvrtinu si ponechal stát prostřednictvím Fondu národního majetku.
Prosinec 1995 - Objevily se informace o tom, že zhruba 20 procent akcií České pojišťovny koupil První privatizační fond, předchůdce dnešní skupiny PPF. Většinu akcií získal od České spořitelny a Interbanky. Začátkem roku 1996 PPF obsadila dvě křesla v dozorčí radě pojišťovny.
20. června 1996 - Zástupci PPF a Investiční a Poštovní banky (IPB), jež v té době jednala ve shodě s PPF, získali pět křesel v sedmičlenném představenstvu České pojišťovny.
Září 1996 - PPF projevila zájem o asi dvacetiprocentní podíl IPB v České pojišťovně. Transakce se ale nakonec neuskutečnila.
Červenec 1998 - IPB získala akcie, které v České pojišťovně držela Československá obchodní banka (ČSOB), a stala se tak s téměř 27 procenty hlavním akcionářem. Zájem o akcie od ČSOB měla původně i PPF, která však nakonec opci neuplatnila.
28. června 1999 - IPB a skupina PPF získaly v největší pojišťovně majoritní podíl 51,2 procenta akcií. Připojila se k nim i společnost Integra, ve které získala kontrolu IPB Group.
13. ledna 2000 - PPF oznámila, že se s IPB dohodla na odkupu jejích akcií v České pojišťovně. Smlouva byla podepsána v březnu 2000 a 31 procent akcií získala PPF o dva měsíce později. Podle pozdějších informací byla hodnota transakce 5,6 miliardy korun. K červnu 2000 ovládala PPF 53,7 procent akcií. Transakce byla později napadena u soudu, protože PPF uplatnila vysokou pokutu za pozdní převod části akcií a podíl v hodnotě 1,6 miliardy korun získala prakticky zdarma. Spory se státem i ČSOB, jež získala aktiva zkrachovalé IPB, se táhly až do roku 2006, nakonec skončily podle informací médií smírem.
19. prosince 2000 - Vláda Miloše Zemana odmítla nabídku PPF na odkup zbylých státních akcií v České pojišťovně. Skupina nabízela za jednu akcii tři tisíce korun. FNM v té době ovládal zhruba 30 procent akcií a Komerční banka deset procent.
26. září 2001 - Vláda prodej třicetiprocentního podílu státu schválila. Za jednu akcii dostal stát od PPF 3750 korun, celkový výnos činil 3,9 miliardy korun. Svůj balík deseti procent akcií prodala PPF za 1,279 miliardy korun i Komerční banka.
Červenec 2005 - PPF, které patřilo více než 90 procent akcií pojišťovny, rozhodla na valné hromadě o vytěsnění drobných akcionářů. Vyplatila 21,288 korun za akcii, zhruba o šest tisíc korun více, než byla cena na burze, a pojišťovnu tak zcela ovládla.
Prosinec 2006 - Skupina dokončila převod stoprocentního podílu v České pojišťovně do společnosti CZI Holding. Ta měla v rámci skupiny PPF zastřešit veškeré aktivity související s pojišťovnictvím.
26. dubna 2007 - Největší italská pojišťovna Generali a PPF oznámily, že vytvoří společný podnik, Generali PPF Holding. Italové do něj vložili 1,1 miliardy eur (asi 28 miliard korun) a svá středoevropská aktiva a získali 51 procent, PPF dodala aktiva České pojišťovny (tedy CZI Holding) a patřilo jí 49 procent. Transakci v prosinci 2007 schválila Evropská komise a společný podnik zahájil činnost v lednu 2008.
8. ledna 2013 - Generali se dohodla s PPF na odkoupení 49 procent akcií společnosti Generali PPF Holding.
28. března 2013 - Generali získala od PPF první balík akcií společnosti Generali PPF Holding. Generali tak zvýšila svůj podíl ve společném podniku na 76 procent. Cena činila 1,286 miliardy eur (35,8 miliardy korun).
16. ledna 2015 - Generali získala od PPF zbylých 24 procent akcií Generali PPF Holdingu, a to za 1,245 miliardy eur (34,6 miliardy korun). Tím PPF definitivně ztratila podíl v České pojišťovně.