Komerční bance loni vzrostl zisk na více než 14 miliard

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: ctk

Komerční banka
Komerční banka
Komerční banka
4
Fotogalerie

Komerční bance se v loňském roce dařilo. Čistý zisk zvýšila o 7,2 procenta na celkových 14,074 miliardy korun. Celkové výnosy rostly o 2,3 procenta na 31,8 miliardy korun. Oproti roku 2015 narostl také počet klientů. 

Výsledky byly ovlivněny jednorázovými příjmy například za podíl ve společnosti VISA Europe nebo prodej podílu ve společnosti Cataps. Bez jejich započtení by zisk klesl o 6,7 procenta a výnosy o 0,8 procenta.

Celkové vklady banky (bez repo operací) vzrostly o 7,4 procenta na 694,2 miliardy. Na konci roku měla 1 654 000 klientů, zhruba o 7000 více než v roce 2015. Poskytnuté úvěry se zvýšily o 8,6 procenta na 595,4 miliardy korun. Půjčování občanům bylo dynamičtější především díky úvěrům na bydlení, veliká poptávka byla po hypotékách. Jejich objem se zvýšil o 12,2 procenta na 207,8 miliardy korun.

Čistý zisk náležející akcionářům banky vzrostl o 7,3 procenta na 13,688 miliardy korun. Představenstvo navrhlo výplatu dividendy celkem za 7,602 miliardy korun, což je 40 korun na akcii. To by znamenalo výplatní poměr 55,5 procenta a hrubý dividendový výnos 4,5 procenta. Návrh ještě musí potvrdit valná hromada.

"Čtvrtletní čistý zisk 3,05 miliardy je v souladu s tržním odhadem, a proto vnímám výsledky neutrálně. Akcie banky na zveřejněná čísla během startu obchodování reagovaly zhruba půlprocentním růstem," řekl analytik banky Creditas Roman Koděra. Ve srovnání s očekáváním trhu se podle něj podařilo bance ušetřit na provozních nákladech.

Jejich pokles je však dán nižšími náklady na příspěvky do regulatorních fondů, na srovnatelné bázi by se náklady mírně zvýšily. Negativní vliv nižší čisté úrokové marže mírnil pokračující solidní růst objemu poskytnutých úvěrů, dodal. Akcie Komerční banky na pražské burze po jednácté hodině rostly nepatrně o 0,1 procenta a přiblížily se 920 korunám.

"V roce 2017 budeme sledovat zjednodušování a agilnost našich činností, aby KB zůstala úspěšná i v bankovnictví, které se proměňuje v důsledku zásadních regulatorních změn a pronikání informačních technologií," uvedl generální ředitel KB Albert Le Dirac'h. Pro rok 2017 chce vedení navrhnout výplatu dividend ve výši 60 procent z konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům bez jednorázových položek.

Komerční banka je první z velkých tuzemských bank, která zveřejnila výsledky za loňský rok. Hlavním akcionářem banky, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta.