Program KB podporující začínající podnikatele „Nastartujte se“ zná letošní vítěze

Zdroj: Ondřej Hošek

Čtvrtý ročník grantového programu Komerční banky Nastartujte se má své nové vítěze. Odborná porota vyhodnotila jako nejlepší projekt Matemág : Radost z matiky. Jedná se o příběhovou výukovou hru na tabletech, která je určena pro děti v první a druhé třídě základních škol. 

Na druhém místě se umístil projekt eParkomat, který pomáhá řidičům najít dostupné parkování na ulici nebo v komerčních garážích pomocí technologie umělé inteligence. Bronzovou příčku obsadila společnost SENS Foods, která vyrábí tyčinky z cvrččí mouky. Cenu veřejnosti získal projekt Kurz efektivní reklamy zaměřený na účinnou reklamu v prostředí sociálních sítí.

Níže vám přinášíme zajímavé názory letošních vítězů programu Nastartujte se. Celé rozhovory je možné si přečíst na http://www.nastartujtese.cz/rozhovory-s-vitezi/.

Cena odborné poroty, 1. místo: Tomáš Sýkora, Matemág (společnost TechSophia)

Proč jste se přihlásil do projektu Nastartujte se?

Soutěž Nastartujte se nás oslovila, protože díky ní můžeme zlepšit náš projekt, naši výukovou hru Matemág. Účast a dobré umístění pomohou s publicitou, finanční výhra přispěje na zlepšení produktu. A i samotný proces přihlášení nám pomohl zabývat se detailněji různými stránkami projektu.

Jaké máte další podnikatelské plány?

Věříme, že kvalitní vzdělání pomáhá lidem tvořit si takovou budoucnost, se kterou jsou spokojeni. Tímto směrem se tedy ubírají naše podnikatelské plány. Pracujeme na výukových hrách, videích, pracovních listech a v obecnějším hledisku na vzdělávacím systému. V nejbližších letech bude naším cílem rozšíření našich vzdělávacích produktů též do zahraničí.

Cena odborné poroty, 2. místo: Pavel Vrba, eParkomat

Můžete stručně popsat váš projekt?

Každý den řada z nás řeší problém, kde zaparkovat. eParkomat přináší unikátní řešení a pomáhá řidičům najít dostupné parkování na ulici, nebo v komerčních garážích pomocí technologie umělé inteligence. Naše vize je taková, že do 10 let bude vaše auto schopné si nejen plně autonomně zaparkovat, ale především díky funkcím eParkomat najít samo parkovací místo tak, aby negenerovalo zbytečný provoz a nespálilo příliš paliva. Jednoduše vystoupíte před domem a zbytek zvládne technika, maximálně odsouhlasíte platbu za parkovné.

Dal byste mladým lidem, kteří by chtěli začít podnikat, nějaké doporučení?

I když si můžete občas připadat doslova jako blázen, nebojte se jít za svým snem. Základem je vždy zjistit, zda je o produkt zájem a bavit se o něm s lidmi, které neznáte, protože jen ti podají opravdu nezávislou zpětnou vazbu.

Cena odborné poroty, 3. místo: Radek Hušek a Daniel Vach, SENS Foods

Proč jste se rozhodli pro tuto oblast podnikání?

Současný způsob stravování lidstva není udržitelný. Do 30 let bude na světě o 2 miliardy lidí více a tímto způsobem nebudeme mít dostatek bílkovin. Řešením je jíst hmyz. Cvrčci jsou stejně kvalitním zdrojem bílkovin jako jiné maso a přitom potřebujeme na jejich výrobu ve srovnání například s hovězím až 12x méně krmiva, 15x méně úrodné půdy, až 2000x méně vody. Navíc hmyz vyprodukuje 100x méně skleníkových plynů.

K čemu použijete získanou výhru?

Máme ambiciózní plán, ve kterém míříme na zahraniční trhy západní Evropy. Toto nezvládneme bez externího financování a výhra z Nastartujte se nám pomůže překlenout období, než najdeme našeho investora.

Cena veřejnosti: Tomáš Morávek, Kurz efektivní reklamy

Dal byste mladým lidem, kteří by chtěli začít podnikat, nějaké doporučení?

Usilovat za každou cenu o vlastní podnikání, které jim může přinést svobodnou finanční a časovou budoucnost. Naslouchat moudrým mentorům a vůdčím osobnostem. Snažit se chovat vždy čestně a jednat upřímně. Soustředit se na užitek pro zákazníka. Strategicky plánovat marketing a všechna svá rozhodnutí. Rozvíjet vytrvalost a odhodlanost a nikdy se nevzdávat. Přesně si počítat rozpočty a zodpovědně plánovat finance.

„Nastartujte se“ je grantový program Komerční banky ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR podporující začínající podnikatele. Partnery projektu jsou – mezinárodní advokátní kancelář CEE Attorneys Tomíček Legal, Sečteno,-, PERFORMIA, časopis TRADE NEWS, Webmium a iPodnikatel, portál pro začínající podnikatele.

Na webové stránce www.nastartujtese.cz najdou zájemci o podnikání řadu rad, inspirativních příběhů a videí. Registrací na portálu se dostanou k výhodným nabídkám od partnerů programu. Pravidelné aktuality ze světa podnikání mohou fanoušci sledovat na facebookové stránce programu www.facebook.com/nastartujtese.cz. Komerční banka v rámci podpory začínajících podnikatelů nabízí i unikátní úvěr Profi úvěr Start, u kterého není nutné prokazovat podnikatelskou historii.