Koronavirus brutálně srazil zisk finanční části skupiny PPF

Koronavirus tvrdě zasáhl trhy, kde skupina PPF působí.

Koronavirus tvrdě zasáhl trhy, kde skupina PPF působí. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Koronavirová pandemie tvrdě zasáhla finanční část skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Zisk společnosti PPF Financial Holding se v 1. čtvrtletí meziročně propadl o 95 procent na devět milionů eur. Ve stejném období v minulém roce byl zisk společnosti 178 milionů eur. Společnost uvedla výši zisku v oznámení o neauditovaných konsolidovaných výsledcích.

Nizozemská firma PPF Financial Holdings zastřešuje aktivity PPF ve firmách Home Credit, Air Bank, PPF banka a britské ClearBank. Ke konci prvního letošního čtvrtletí poskytla úvěry ve výši 19,6 miliardy eur, když o rok dříve to bylo 19,9 miliardy eur. Kromě propadu zisku se tak rovněž ztenčil úvěrový byznys společnosti.

Finanční část PPF nepříznivě ovlivnil zejména boj s koronavirem v Číně, která je klíčovým trhem pro skupinu Home Credit. Ta poskytuje spotřebitelské úvěry.

„Žádné předpovědi výkonů byznysu z principu nedáváme. Současná situace v Číně, která úporně usiluje o zadržení postupu viru, je složitá, a to se přirozeně zrcadlí v nákupním chování lidí,“ uvedl začátkem února ředitel komunikace skupiny Home Credit Milan Tománek a dodal: „Naše onlinové systémy jsou nadále v provozu, nicméně nákupy v kamenných obchodech zaostávají za tím, co jinak standardně pozorujeme v takovémto období roku.“ V únoru zavedla čínská vláda přísná karanténní opatření.

Následně však zastavily ekonomiku kvůli koronavirové pandemii i další vlády v zemích, kde Home Credit působí, včetně České republiky, Indie nebo například Slovenska.

Výsledky PPF Financial Holdings ale nejsou překvapivé. Trpí totiž celý český finanční sektor. „Už se vytváří opravné položky ve finančních institucích. Je to vidět u řady bank,“ uvádí Aleš Prandstetter, výkonný ředitel obchodníka s cennými papíry eFrank.cz.