Koruna je vůči euru nejslabší za posledních víc než pět let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Česká měna během úterka klesla až na úroveň 27,79 korun za euro, což je nejslabší hodnota od března 2009. Vůči dolaru propadla až na kurz 20,79 Kč, a je tak na dvouletém minimu. Důvodem oslabení koruny je vývoj měn ve středoevropském regionu i dozvuky prohlášení bankovní rady ČNB o prodloužení devizových intervencí.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka je výsledek zasedání bankovní rady České národní banky z minulého týdne, která posunula termín ukončení intervenčního režimu až na rok 2016, hlavním, nikoliv však jediným důvodem oslabování koruny

„ČNB tímto krokem jasně vzkázala, že si přeje slabší kurz koruny po delší dobum,“ vysvětlil Novák. Korunu však podle něj aktuálně sráží také vývoj na trzích zemí střední a východní Evropy.

Vývoj kurzu koruny vůči euru za posledních 5 let:Graf 5. 8. 2014.Graf 5. 8. 2014. | vagaday@mf.cz

„Pod silným prodejním tlakem se totiž od minulého týdne nacházejí i polský zlotý a maďarský forint. Před čtvrtečním zasedáním Evropské centrální banky navíc oslabuje i euro vůči americkému dolaru, což násobí ztráty koruny na páru s americkou měnou,“ dodal analytik.

Podle Nováka je navíc poměrně pravděpodobně, že bude koruna ztrácet i v dalších dnech. „Na měnovém páru s eurem nelze vyloučit testování hladiny 28 Kč/EUR a vůči americkému dolaru posun nad hranici 21 Kč/USD, dodal.