Kypr dává Itálii lekci, jak se zbavit toxických půjček

Bank of Cyprus

Bank of Cyprus Zdroj: Profimedia.cz

Bank of Cyprus, největší kyperská banka, na konci srpna prodala problémové úvěry v původní hodnotě přibližně 2,7 miliardy eur americkému investičnímu fondu Apollo Global Management. Ten za ně má dát zhruba 1,4 miliardy eur. Kyperská banka se tak pomalu uzdravuje. Podíl jejich špatných úvěrů se po transakci snížil ze 43 na 38 procent všech poskytnutých půjček. Ještě na konci roku 2016 podíl problémových úvěrů činil 55 procent, o rok dříve 62. Kyperská cesta ukazuje, že tvrdší reformy, které si ostrovní stát během finanční krize naordinoval, mohou nést ovoce, píše Reuters Breakingviews.

Díky tomu, že vláda například urychlila proces zabavení majetku neplatičů, Bank of Cyprus dokázala prodat špatné půjčky za zhruba polovinu původní hodnoty. V rovněž problematické Itálii jsou přitom banky rády, když je prodají za třicet procent, v Řecku je situace podobná. Čím méně banky za tyto půjčky přitom dostanou, tím větší část musejí v účetnictví odepsat, a snižuje se jim tak ziskovost.

„Od roku 2014 se zaměřujeme na snížení podílu těchto půjček a celkové zvýšení kvality našich aktiv. Dnešní transakce je zásadním krokem ke snížení rizikovosti a kapitálové stabilitě,“ řekl pro Financial Times výkonný ředitel banky John Patrick Hourican. 

Kypr ale stále není z nejhoršího venku. Podle tamní centrální banky tvoří toxické půjčky stále 42 procent všech úvěrů v tamní ekonomice, což je o 27 procentních bodů více než v Itálii, která je v souvislosti se špatnými půjčkami nejčastěji skloňována. Důvodem, proč se o Kypru tolik nemluví, je celkový objem toxických půjček. Ten činí v porovnání s Itálií výrazně nižší číslo, a pro Evropu tak představuje menší nebezpečí.

Podle Texas ratio, jednoho z ukazatelů zdraví bank, je navíc Bank of Cyprus stále přibližně dvakrát rizikovější než průměrná evropská banka. To se odráží i na nízké ceně akcií zmiňovaného finančního domu. Pokud však banka bude pokračovat v prodeji špatných úvěrů, bude z toho v budoucnu profitovat nejen banka samotná, ale celá kyperská ekonomika, píše Reuters Breakingviews.

Bank of Cyprus v pololetí vykázala ztrátu před zdaněním zhruba 51 milionů eur, což je meziročně o zhruba 430 milionů menší ztráta než loni v tom samém období.