Kypr se obrátí na Rusko. Parlament odmítl požadavky EU

Kypr v nesnázích. Poslanci zamítli plán na zdanění vkladů

Kypr v nesnázích. Poslanci zamítli plán na zdanění vkladů

Kyperský parlament odmítl plán jednorázového zdanění vkladů u tamních bank. Ten byl podmínkou tomu, aby Kypr získal od eurozóny finanční pomoc v sumě deseti miliard eur (256 miliard korun). Kypr se ve středu obrátí na Rusko. Nabídne mu problémové banky za jedno euro.

Schůze kyperského parlamentu k hlasování o zdanění bankovních vkladů byla dvakrát odložena, aby měl parlament více času k jednání o konečné podobě daně. Nakonec plán zdanění kyperští poslanci odmítli. Návrh, který vláda ještě zmírnila, nezískal jediný hlas, protože vládnoucí strana Demokratické shromáždění se rozhodla zdržet se hlasování. Proti se vyslovilo 36 poslanců z celkových 56.

Kypr se po odmítnutí požadavku eurozóny obrátí na Rusko. Nabídne mu dvě největší komerční banky za symbolické jedno euro. Nabídku ve středu předloží ruské vládě kyperský ministr financí Michalis Sarris, který večer přiletěl do Moskvy. Prodej bank je novou cestou kyperské vlády, jak se vyhnout státnímu bankrotu.

Kypr se chce podle serveru řeckého týdeníku To Vima zbavit finančních domů Bank of Cyprus a Laiki Bank, které ratingové agentury dlouhodobě označují za značně rizikové. Kypr požádal Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o pomoc loni v červnu poté, co tyto dvě největší banky utrpěly obrovské ztráty kvůli svému napojení na zadlužené Řecko a byly nuceny požádat o pomoc stát.

Bouřlivá jednání a rozčarování

Hrozba zdanění vkladů vyvolala masové vybírání peněz z bank nejen na samotném Kypru, ale i v některých ohrožených velkých zemích měnové unie, zejména ve Španělsku a Itálii. Globální finanční trhy reagují od pondělka na hrozbu útoku na banky v eurozóně poklesem akcií a kurz eura k dolaru dnes klesl na nové tříměsíční minimum.

Prezident Nikos Anastasiadis již v neděli uvedl, že hodlá omezit dopady zdanění na malé střadatele. V pondělí jednal o zdanění vkladů se zákonodárci. Parlament hlídala policie, proti zdanění vkladů demonstrovalo několik desítek lidí.

Ministři financí zemí eurozóny se v noci na sobotu dohodli na programu pomoci Kypru v objemu až deseti miliard eur (asi 256 miliard korun). Kypr však má podle dohody vybrat jednorázovou daň 9,9 procenta z bankovních vkladů nad 100.000 eur a 6,75 procenta u vkladů nižších.

Dohoda o jednorázovém zdanění vkladů vyvolala velké rozhořčení u obyvatel Kypru i některých politických stran. Ve sněmovně čítající 56 poslanců nemá žádná strana jasnou většinu a tři strany předem ohlásily, že zdanění vkladů nepodpoří.