Moody's: Řecké banky může postihnout zmrazení vkladů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Řecké banky se budou v příštích 12 až 18 měsících dál potýkat s finančními problémy, což by si mohlo vynutit zmrazení vkladů a zavedení opatření k omezení pohybu kapitálu. Uvedla to ratingová agentura Moody's Investors Service.

Odliv vkladů z řeckých bank od loňského prosince přesáhl 30 miliard eur (více než 820 miliard korun). Banky navíc ztratily přístup na mezibankovní trh, a staly se tak závislé na financování ze strany tamní centrální banky.

„Ten tlak během příštích 12 až 18 měsíců pravděpodobně nepoleví. Je zde vysoká pravděpodobnost, že budou zavedena opatření k omezení pohybu kapitálu a zmrazení vkladů,“ uvedla Moody's.

Důvěru řeckých vkladatelů a zahraničních finančních institucí v řecký bankovní sektor podle ratingové agentury podkopává nejistota kolem záchranného programu pro Řecko. Atény se stále nedokázaly dohodnout s mezinárodními věřiteli na reformách, kterou jsou podmínkou pro uvolnění zbývajících peněz z programu. Silně zadlužené Řecko přitom tyto peníze nutně potřebuje k odvrácení platební neschopnosti.

Nesplácených úvěrů bude více

Moody's předpokládá, že podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu půjček v portfoliích řeckých bank do konce roku stoupne až na zhruba 40 procent ze současných 34,2 procenta. „Odráží to slabé ekonomické podmínky a rozmáhající se nesplácení půjček v naději na zisk z navrhovaných vládních opatření na podporu dlužníků,“ uvedla agentura.

Hrubý domácí produkt Řecka letos podle Moody's vykáže růst jen o půl procenta. Řecká vláda počítá s mírným zrychlením růstu z loňských 0,8 procenta.