Nevěrný bankéř byl odsouzen za insider trading

Odsouzený bankéř Thomas Ammann

Odsouzený bankéř Thomas Ammann Zdroj: profimedia.cz

Investiční bankéř, který sdílel citlivé informace o chystané akvizici se svými milenkami, byl odsouzen ke dvěma letům a osmi měsícům odnětí svobody. Němec Thomas Ammann, který pracoval pro Mizuho International, se přiznal, že naváděl své dvě milenky ke spoluúčasti na insider tradingu.

Ammann byl členem malého týmu Mizuha, který operoval v nepřístupné části londýnské pobočky japonského finančního ústavu přezdívané „goldfish bowl“. Pracoval na akvizici nizozemské společnosti Océ firmou Canon. Měl přístup k neveřejným informacím, ale neměl žádné prostředky, které by investoval. Rozhodl se tak do insider tradingu zatáhnout své milenky, se kterými se seznámil v prestižním londýnském klubu Movida, Christinu Weckwerthovou a Jessicu Mangovou. Obě o sobě navzájem nevěděly.

Weckwerthová po rozvodu získala 1,7 milionu eur a do akcií Océ po naléhání Ammanna vložila milion eur, Mangová si půjčila od rodičů a ze svých kreditních karet 39 tisíc liber, které investovala do akcií firmy Océ. Obě bankéři vyplatily 50 procent ze svých zisků, Ammann si tak přišel na půl milionu eur.

Právní zástupce německého bankéře bránil svého klienta tím, že se německý bankéř, který vydělával pouze 80 tisíc liber včetně bonusů, dostal do vážných finančních problémů poté, co v Německu před krizí koupil čtyři nemovitosti. Soudce Anthony Leonard pronesl, že nevěří, že by ženy do akcií Océ bez Ammannova naléhání investovaly, a obě osvobodil.