Příjmy investičních bank prudce klesly, na burzy se nikdo nehrne

Goldman Sachs

Goldman Sachs Zdroj: profimedia.cz

Příjmy světových investičních bank z poplatků za služby se ve druhém čtvrtletí propadly zhruba o čtvrtinu a byly nejnižší od počátku roku 2009. Plyne to z údajů agentury Thomson Reuters. Na upisování cenných papírů a aktivitě na poli firemních fúzí a akvizic se neblaze podepsala rostoucí krize v eurozóně.

Celkový objem poplatků klesl na necelých 14 miliard dolarů (285 miliard korun) z více než 18 miliard dolarů v prvním čtvrtletí. Za první dvě čtvrtletí se poplatky v meziročním srovnání propadly rovněž o 25 procent na 32 miliard dolarů.

Pokles aktivity byl celosvětový, zvláště prudký byl ale v Evropě, kde nové akciové emise prakticky ustaly. Pokles příjmů z poplatků se negativně odrazí na čtvrtletních výsledcích velkých investičních bank, projeví se však také v dalších oblastech jejich podnikání. Příjmy z obchodování s dluhopisy a akciemi, které tvoří hlavní část jejich zisků, mohou klesnout o 12 procent z již tak slabé úrovně loňského druhého čtvrtletí, řekli podle agentury Reuters analytici banky Morgan Stanley.

Proti prvnímu čtvrtletí by mohly příjmy z obchodování klesnout až o 40 procent. V prvních měsících roku dopomohlo bankám jako Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays nebo Deutsche Bank výrazné zlepšení nálady na trzích poté, co Evropská centrální banka poskytla bankám levné tříleté úvěry v celkové sumě přes bilion eur (25,8 bilionu korun). Většina bankéřů se obává, že i přes příznivé výsledky posledního summitu Evropské unie na trzích přetrvá pesimismus minulých měsíců.