Private equity fondy nemají kam investovat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Fondy soukromého kapitálu drží více hotovosti na akvizice, než měly v předvečer finanční krize, a to navzdory padajícímu objemu akvizic. To zvyšuje obavy z přemrštěné finanční kapacity fondů.

Data zkompilovaná společností Preqin ukazují, že fondy soukromého kapitálu disponují neutracenými závazky vůči klientům ve výši 789 miliard dolarů. Jde o prostředky, které private equity (PE) fondy získaly, ale zatím do ničeho neinvestovaly. Atraktivních investičních příležitostí je letos poskrovnu. Podle Preqinu vzrostl objem volných peněžních prostředků od prosince loňského roku o 12 procent.

V roce 2007 měly fondy soukromého kapitálu volnou hotovost ve výši 769 miliard dolarů, v roce 2008, kdy objem obchodů spadl o 70 procent, vzrostla hotovost na 829 miliard dolarů.

Nové fondy na investice ve střední a východní Evropě

Také private equity fondy ve střední Evropě drží poměrně velké množství volných peněžních prostředků. Hned několik regionálních PE domů v průběhu posledních dvanácti měsíců spustilo nové fondy zaměřené na investice ve střední a východní Evropě.

„Jedná se například o AbrisCapital s fondem o velikosti 450 milionů eur, Enterprise Investors s 314 miliony eur a 3TS Capital Partners se 103 milionů eur,“ uvádí Peter Wells, vedoucí partner společnosti EY pro oblast private equity v České republice a ve střední a jihovýchodní Evropě.

Hromadící se hotovost na účtech private equity společností odráží skutečnost, že od vypuknutí krize je o poznání méně vhodných příležitostí k investování. PE fondy ale pokračují v získávání nových prostředků.

Fondy soukromého kapitálu se potýkají s dalšími problémy. Stále drží řadu nedokončených investic, což jim protahuje investiční horizont, který se od krize prodloužil o 1,5 roku na 4,5 roku. To zároveň snižuje kapitálovou výnosnost. Ta klesla z trojnásobku na dvojnásobek.