Reálné využití bitcoinu. Kryptoměna se může dost hodit cestovatelům, radí Kicom

Video placeholde

Pomalu nastává čas plánování letní dovolené. Pokud ještě nemáte praktickou zkušenost s kryptoměnami, právě na cestách se vám může bitcoin a spol. hodit, popisuje v kryptoporadně E15 youtuber a popularizátor virtuálních měn s přezdívkou Kicom.

Přestože většina držitelů bitcoinu své virtuální mince vnímá primárně jako spekulativní investici, kryptoměny mohou mít řadu praktických využití. Lákavě zní například představa, že by cestovatelé vůbec nemuseli řešit směnu valut a používali by coby globální univerzální platidlo třeba právě bitcoin.

Ten je ze své podstaty vhodný i na posílání finančních prostředků napříč státy, protože potvrzení platby trvá v řádu minut. Ať už příjemce sídlí na druhém konci světa nebo sedí metr vedle vás. Představy o globálním rozšíření bitcoinu a jeho akceptaci ale stále ještě dost naráží na realitu.

Přesto už teď existují služby podporující kryptoměny, které mohou turistům usnadnit život. V první řadě se hodí mít povědomí o podnicích, kde lze bitcoinem platit. Jejich výčet nabízí například stránka Coinmap. Utrácet kryptoměny můžete i za ubytování. V rámci služby Travala by měla být klientům k dispozici stejná paleta hostelů, hotelů i soukromých pokojů, kterou nabízí populární služba Booking, popisuje Kicom ve svém novém videu. To se v mobilních prohlížečích a na počítačích spouští automaticky pod titulkem článku.

Výhodou placení prostřednictvím virtuální měny obecně bývá, že nemusíte nikam zadávat citlivé údaje o své platební kartě.

Za bitcoiny lze kupovat i letenky. A kdo se na cesty zdráhá brát standardní platební kartu, může využít alternativu v podobě karty Wirex. Na ni lze nahrát své virtuální mince a prostřednictvím „kreditky“ pak platit všude, kde není potřeba hotovost. Nahrané bitcoiny se automaticky konvertují na lokální měnu. Výhodou Wirexu je cashback vyplácený při každé útratě, nevýhodou poplatky za využívání služby. Podrobnosti najdete ve videu.

Kicom současně každému doporučuje mít aspoň malé množství prostředků v některé z kryptoměnových mobilních peněženek. „Nikdy nevíte, koho potkáte. Třeba narazíte na člověka, který přijímá virtuální měny napřímo. Povědomí o bitcoinu sílí a znám historky od cestovatelů, od kterých si obchodníci ve Venezuele, Turecku či Íránu velice rádi nechali za své služby zaplatit kryptoměnami,“ zakončil Kicom.

On sám by se ale před květnovým halvingem (půlením) bitcoinu těchto digitálních mincí prý jen nerad zbavoval.