Trhy sází na pokles sazeb ECB

euro, ECB

euro, ECB Zdroj: ECB

Pozornost finančních trhů bude dnes patřit Frankfurtu. Evropská centrální banka (ECB) bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Pod dojmem posledních zpráv o ekonomice eurozóny začínají trhy sázet na uvolnění měnové politiky. Experti sází na pokles sazeb o 0,1 až 0,15 procenta.

„ECB opět přepne do krizového módu. Deflace, příliš silný eurodolar a krize na rozvíjejících se trzích totiž téměř zaručují, že se nevyplní prognózy banky růstu ekonomiky i inflace,“ uvádí Steen Jakobsen ze Saxo Bank.

Nejnovější data ukazují, že si ekonomika eurozóny stojí hůře, než se zdálo doposud. Lednové tržby maloobchodu propadly oproti prosinci o 1,6 procenta, tedy nejrychlejším tempem za více než dva a půl roku. Pomaleji oproti očekávání pak rostly i ceny. Zatímco trh předpokládal lednový růst cen o 0,9 procenta, realita je o dvě desetinky níže. Hrozba příchodu deflace je tak palčivější než dříve.

„Očekávám snížení sazeb. Poprvé v dějinách ECB tak bude depozitní sazba záporná a hlavní úroková sazba téměř u nuly nebo na nule. Mario Draghi tímto krokem ze všech sil tlačí na pilu, aby rozhýbal inflaci. Bohužel neočekávám, že se mu to podaří,“ uvádí Michal Valentík z ČP Invest.