UBS zvýšila odhadovanou ztrátu na 2,3 miliardy dolarů

Největší švýcarská banka UBS zvýšila odhad ztráty způsobené nepovolenými obchody na 2,3 miliardy dolarů z původních dvou miliard. Banka také potvrdila, že konání obviněného makléře Kwekua Adoboliho odhalila poté, co spustila své interní šetření. Adoboli se ke ztrátám nakonec minulou středu přiznal, následně byl obviněn ze zpronevěry a padělání účetnictví.

Šéf banky Oswald Grübel trvá na tom, že na svůj post nerezignuje. Pro švýcarský nedělník uvedl: „Jsem zodpovědný za vše, co se v bance odehraje, pokud se mne ale ptáte, zda se cítím vinu za tuto ztrátu, potom říkám ne.“

Adoboli zůstane ve vazbě až do čtvrtečního prvního slyšení před soudem. Podle obvinění se zpronevěry dopustil mezi letošním lednem a zářím a padělání účetnictví se děla mezi říjnem 2008 a prosincem 2009 a poté mezi lednem a zářím 2011. Nicméně v posledním prohlášení UBS uvedla, že ztráta ve výši 2,3 miliardy dolarů se týká jen posledních tří měsíců.

Adoboli svévolně překračoval limity rizika

Jednatřicetiletý Adoboli pracoval jako makléř v oddělení obchodující s deriváty ETF (Exchange traded fund), které sledují vývoj cen různých druhů akcií, dluhopisů, akciových indexu či komodit. UBS v prohlášení uvedla, že Adoboli prováděl legitimní obchody s deriváty a vystavil banku neúměrnému riziku při propadu různých akciových indexů.

Poté ale Adoboli zadal fiktivního hedging (zajištění investic proti ztrátě) do bankovního systému risk managementu. Ve skutečnosti však žádné zajištění neměl a překročil tak risk limity, ve kterých měl podle banky pohybovat.

Akciové trhy za poslední dva měsíce v obavách z návratu recese ve Spojených státech a bankrotu Řecka spadly o deset až dvacet procent. „Poté, co se ho interní auditoři UBS začali ptát na jeho obchody, se 14. září přiznal k neschváleným obchodům,“ píše se v prohlášení banky. Podle dostupných informací Adoboli pracoval v oddělení back office, než se stal makléřem, což by vysvětlovalo jeho zdařilé krytí svých obchodů.

Podle švýcarských regulátorů by UBS měla sáhnout k radikálnímu řešení a oddělit své investiční bankovnictví od zbylých operací. Podle regulátorů by to pomohlo uklidnit naštvané investory a minimalizovat risk.