Úvěry a vklady Monety po spojení s Air Bank a Home Creditem porostou o osm procent ročně, tvrdí šéf banky

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: profimedia.cz

Střednědobým cílem Moneta Money Bank je po plánovaném spojení s Air Bank a Home Creditem růst v příštích letech o osm procent ročně v objemu úvěrů i vkladů. Tento růst by byl mírně rychlejší, než o kolik by měl v tomto období posílit celý trh. Řekl to generální ředitel banky Tomáš Spurný. Akvizice podle něj dává prostor pro rychlejší růst banky a pro snížení provozních nákladů.

"Cílem banky je získat pětiprocentní podíl na trhu hypoték do roku 2020, při spojení bude aspirací získat tento podíl minimálně osmiprocentní," upozornil Spurný. Banka začínala před dvěma lety s jedním procentem, nyní je na úrovni 2,4 procenta ve třetím čtvrtletí. Tento trh přitom podle něj vytváří tři čtvrtiny celkové úvěrové aktivity drobné klientely.

Moneta Money Bank spustila proces k získání Air Bank a českého a slovenského Home Creditu ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera před několika týdny. Vznikne tak dvojka ve spotřebitelských půjčkách a trojka ve velikosti bankovní sítě pod značkou Air Bank. Hodnota zamýšlené transakce je 19,75 miliardy korun.

"Pro klienty obou bank to znamená přínos především v podobě hustší pobočkové sítě čítající přes 230 obchodních míst a díky nárůstu počtu bankomatů na více než tisíc i vyšší dostupnost hotovosti," uvedl Spurný. Dalším elementem jsou inovace. "Air Bank je mnohem více digitální bankou, než jsme my z hlediska distribuce retailových úvěrových produktů. Při spojení vybereme nejlepší z obou digitálních platforem," podotkl.

Pro akcionáře banky bude spojení znamenat zvýšení ziskovosti o více než deset procent ve srovnání s organickým růstem podle střednědobého plánu. Budoucí počet zaměstnanců se podle Spurného nedá odhadnout. "Minimálně dvě ze čtyř největších bank mají program na racionalizaci zaměstnaneckého kmene a nákladů. My takovýto program nemáme a ani ho nyní neplánujeme," poznamenal.

Uzavření transakce se předpokládá 1. července 2019 a je podmíněno dokončením tzv. due dilligence (hloubkové kontroly), získáním souhlasu příslušných regulátorů a akcionářů Monety na valné hromadě. Ta bude o transakci rozhodovat v prvním čtvrtletí 2019. Její rozhodnutí nemůže Spurný předjímat. "Pro zvýšení hodnoty banky musíme zvýšit její ziskovost. Pro zvýšení ziskovosti musíme růst, získávat více klientů. Nyní zaostáváme v získávání nových klientů," řekl k důvodu akvizice.

Zodpovědností managementu je podle něj mít alternativní strategie, kterou je vedle strategie organického růstu také akviziční strategie. Proto před 12 měsíci oslovil vlastníky Air Bank a začal s nimi vést debatu o jejím možném prodeji, popsal vznik myšlenky spojení. "Ať velké banky tvrdí cokoliv, takzvané vyzývatelské banky rostou rychleji než ty ostatní, a to jak z hlediska počtu klientů, tak podle objemu poskytnutých úvěrů a depozit. Navíc přinášejí na trh inovace," dodal.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno se z dřívějšího GE Money Bank změnilo v souvislosti se vstupem banky na burzu v květnu téhož roku. Finanční ústav je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.