V bankách je klid. Prezident ocenil odpovědnost Kypřanů

Kypřané čekají před pobočkou banky Coop

Kypřané čekají před pobočkou banky Coop Zdroj: ctk/ap

Kyperský prezident pochválil občany za smysl pro odpovědnost. Reagoval tak na relativně klidné ovzduší, které provázelo dnešní otevření bank. "Chtěl bych poděkovat Kypřanům za vyspělost a klid, které projevují ve vztahu k bankám," napsal Anastasiadis Twitteru.

Kyperské úřady dnes zavedly mimořádná bezpečnostní opatření před poledním otevřením bank. Ty byly zavřené bezmála dva týdny kvůli obavám z hromadného výběru peněz či jejich masívnímu převádění do zahraničí poté, co v zemi na pokraji bankrotu začalo hrozit, že střadatelé o velkou část vkladů přijdou.

Policie zmobilizovala síly pro případ, že by kvůli očekávanému návalu v bankách vypukly nepokoje v ulicích. Přímo v každé bankovní pobočce hlídkují pracovníci soukromé bezpečnostní agentury. Před bankami se tvoří dlouhé fronty.

Policisté ozbrojení samopaly dohlíželi na noční převoz kontejnerů s bankovkami v úhrnné hodnotě pěti miliard eur, které poslala Evropská cenrální banka a které byly rozváženy po jednotlivých pobočkách.

V zemi vládne napjatá atmosféra, kterou i ve středu provázelo několik demonstrací. Poslední protesty za účasti několika stovek lidí se uskutečnily v noci před budovou kyperské centrální banky. „Nic nezaplatíme, nic nedlužíme,“ skandoval dav.

Finanční restrikce pokračují

Kvůli přetrvávajícím obavám z velkého odlivu peněz je ode dneška limit pro výběr hotovosti v bankomatech 300 eur (7700 korun) denně na majitele účtu. V zemi bude možné bez omezení platit kyperskými platebními kartami, ale v zahraničí jen do částky 5000 eur (zhruba 129 korun korun) měsíčně. Dovozci nebudou smět převádět peníze do zahraničí, pokud neprokážou, že platí za importované zboží.

Na Kypru už je jasné, že majitelé nepojištěných vkladů nad 100 tisíc eur pocítí ztráty v řádu desítek procent. Podle posledních informací půjde o zhruba 35 procent v případě největší komerční banky v zemi Bank of Cyprus, která se částečně sloučí s druhou bankou Laiki, jež je v likvidaci. Majitelé velkých kont v Laiki se mohou obávat ještě větších ztrát. V průběhu posledních dnů kyperský ministr financí Michalis Sarris operoval s odhady jdoucími od 40procentních až 80procentních případných ztrát.

Ilona Švihlíková: Kypr jako průzkum bojem