V USA opět rostou obavy o zdraví bank

USA

USA

Do Spojených států se poprvé od finanční krize v letech 2008 a 2009 vrátily obavy o zdraví bank. Americké finanční firmy se při pondělním masivním výprodeji na Wall Streetu propadly o 11 procent, což byl největší jednodenní pokles od dubna 2009. Investoři si nejsou jistí, zda velké finanční společnosti zvládnou zpomalující ekonomiku a bouři na trzích po bezprecedentním snížení úvěrového ratingu USA, napsal deník The Wall Street Journal.

Nejhůře na tom byla v pondělí Bank of America, jejíž akcie klesly o 20 procent. Zároveň o 50 procent vzrostlo pojištění jejích dluhopisů proti bankrotu. Nedařilo se ani akciím Citigroup, které ztratily 16 procent, a Morgan Stanley, jež během dne ubraly 14 procent.

Propad bankovních akcií by podle WSJ mohl znervóznit politiky, protože tyto finanční ústavy fungují jako klíčové pojítko mezi střadateli a žadateli o půjčky. Pokud by banky omezily půjčování, mohlo by to podkopat slabé oživení americké ekonomiky a zvýšit pravděpodobnost další recese.

Na klienty bank padající burzy zatím vliv nemají

Zatím to ale podle WSJ vypadá, že problémy bank jsou omezeny jenom na finanční trhy. Padající akcie nemají vliv na zákazníky bank. Nikdo se také neobává, že by finanční ústavy měly problém získat peníze. Největší banky ve Spojených státech navíc na rozdíl od roku 2008 mají mnohem více likvidity a kapitálu.

Regulátoři bankovního trhu ve Washingtonu přesto v pondělí kontaktovali velké finanční firmy, aby se ujistili, že snížení ratingu země nezneklidnilo finanční trhy. Sledují také repo operace, během nichž banky přes noc získávají likviditu výměnou za dluhopisy a další cenné papíry.

Podle bankéřů i úředníků jsou nyní obavy o zdraví bank vyšší než v uplynulých týdnech, mají ale daleko do paniky v roce 2008 a na začátku roku 2009. Špatné zprávy ale přesto přicházejí v okamžiku, kdy americké banky zaznamenávají nejpomalejší růst tržeb od roku 1938 a jejich akcionáři si nejsou jistí dopady americké reformy regulace finančních trhů, vyšších kapitálových požadavků a slabé poptávky po půjčkách.