Velké americké banky si mnou ruce - téměř všechny prošly zátěžovými testy

Burza

Burza Zdroj: ctk

Velké americké banky s výjimkou finančního ústavu Ally Financial úspěšně prošly zátěžovými testy a jsou připraveny odolat i výraznému útlumu ekonomiky. Oznámila to v noci na dnešek americká centrální banka (Fed).

Požadavky splnilo 17 z 18 testovaných bank. Pouze Ally Financial by podle Fedu neměla dostatek kapitálu k tomu, aby přežila výraznou hospodářskou recesi. „Největší bankovní společnosti jsou celkově v mnohem lepší kapitálové pozici než před finanční krizí,“ upozornil Fed.

Objem špatných úvěrů v portfoliích největších bank podle Fedu meziročně klesl díky lepší ekonomické situaci. „Toto odvětví se zjevně zotavilo,“ uvedla analytička bankovního sektoru Nancy Bushová.

Fed využije výsledky testů mimo jiné k rozhodnutí o tom, kolik peněz mohou banky vyplatit svým akcionářům. Za týden Fed oznámí, zda schválil případné návrhy banky na zvýšení dividend.

Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) koncem minulého měsíce oznámila, že americké banky loni dohromady vydělaly 141,3 miliardy dolarů (zhruba 2,75 bilionu Kč), což je nejvíce od roku 2006.