Vrací se krize eurozóny? Potíže portugalské banky vyděsily trhy

Portugalská banka Espírito Santo

Portugalská banka Espírito Santo Zdroj: Nacho, Flickr.com (CC BY 2.0)

Sága portugalské banky Espírito Santo dává důvod k zamyšlení všem optimistům věřícím, že krize eurozóny je za námi. Dny nejhorší panické krize se zatím sice nevrátily. Problémy portugalského bankovního domu, který nezvládá splácet své dluhy, ale ukazují centrálním bankéřům ve Frankfurtu, že věci se mohou zvrtnout velmi rychle.

Potíže portugalské banky stačily k tomu, aby poslaly ceny dluhopisů nejzadluženějších evropských zemí dolů (a výnosy vzhůru). Po čtvrtečních propadech zaznamenávají v pátek evropské akciové trhy velmi mírný růst. Na vymazání čtvrtečních ztrát to ale zdaleka nestačí, což ukazuje, jak křehká je důvěra mezinárodních investorů v zotavení bankovního sektoru eurozóny.

„Případ Espírito Santo nám ukazuje, jak jedna banka v periferní zemi může mít systematický dopad na celou eurozónu, potažmo celou unii,“ řekl agentuře Bloomberg Jerome Forneris z marseillské Banque Martin Maurel. „Musí se najít řešení, a to rychle.“

Akcie banky Espírito Santo v posledních pěti letechAkcie banky Espírito Santo v posledních pěti letech | Yahoo FinanceAkcie banky Espírito Santo v posledních pěti letech

Espírito Santo je druhou největší portugalskou bankou, z finančních ústavů obchodovaných na tamní burze je vůbec největší. Trhu dominuje státem vlastněná Caixa Geral de Depositos. Espírito na celém bankovním trhu zemí eurozóny náleží jen 0,3 procenta z celkových bankovních aktiv. Přesto její problémy poslaly dolů akcie i dluhopisy po celé Evropě. Evropská centrální banka (ECB), která pracuje na konceptu bankovní unie a jednotného dohledu, má o čem přemýšlet.

Důvěra investorů v regulátory dostává na frak. „Následky toho, co se děje, jsou obrovské,“ řekl Bloombergu Inigo Lecubarri, který v londýnském fondu Abaco Financials spravuje 800 milionů dolarů. „Investoři se o bance dozvídají nové věci jen pár týdnů poté, co prošla prohlídkou regulátorů a upisovacích bank před tím, než mohla investorům nabídnout nové akcie. Tohle je velká rána pro regulatorní a dohledové orgány. Žene to rizikové přirážky evropských aktiv vzhůru,“ dodal.

Prudký pád akcií portugalské banky Espírito Santo vystrašil investora v celé EvropěPrudký pád akcií portugalské banky Espírito Santo vystrašil investora v celé Evropě | ctk/apPrudký pád akcií portugalské banky Espírito Santo vystrašil investory v celé Evropě

Přehnaná reakce?

Někteří analytici ale výroky o návratu krize mírní. „Takovéto interpretace jsou přehnané. Třeba výnos italského desetiletého vládního dluhopisu je stále pod třemi procenty, což je neporovnatelně níž, než například na konci roku 2011, kde se výnos italských desetiletých dluhopisů pohyboval okolo sedmi procent,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Banka byla před krizí velmi aktivní a investovala po celém světě. Mělo například 3,7procentní podíl v dánské Saxo Bank, která působí i v Česku.

Buďte ve střehu, deprese se nevzdává