Vzniká španělský gigant, CaixaBank pohltí banku Civica

Šéf Caixabank Isidre Faine

Šéf Caixabank Isidre Faine Zdroj: Profimedia.cz

Pouhé dva týdny trvala jednání o fúzi španělských finančních domů CaixaBank a Banca Civica, kterou vznikne největší banka na Pyrenejském poloostrově z hlediska majetku. Jak dnes oznámila CaixaBank, převezme svého menšího konkurenta banku Civica za 979 milionů eur, v přepočtu 2,4 miliardy korun.

Bankovní fúze se uskuteční formou výměny akcií, přičemž akcionáři Banca Civica obdrží za osm svých akcií pět akcií CaixaBank. Meziročně akcie Banky Civica spadly o 27 procent.

Nově vzniklá banka bude mít aktiva ve výši 342 miliard eur a na 14 milionů klientů. Překoná tak španělské banky Santander a BBVA. Nová skupina by měla dostát novým kapitálovým požadavkům španělské vlády. Noční dohodu představenstev obou bank ještě musí schválit akcionáři. Fúze by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí. CaixaBank kontroluje z 61 procent katalánská finanční skupina La Caixa.

Banca Civica vznikla před necelými dvěma lety spojením čtyř problémových spořitelen, takzvaných cajas. Španělské cajas utrpěly velké zráty kvůli problémovým úvěrům realitnímu sektoru. Investoři je proto považovali za slabé místo ekonomiky a báli se případných pokusů o záchranu ze strany státu. Znerpokojení byli i politikové v Itálii.

Pravicový španělský kabinet chce snížit počet úvěrových ústavů na zhruba deset z více než čtyřiceti, které existovaly před vypuknutím finanční krize. Podle agentury Reuters fúze CaixaBank a Banca Civica zhoršuje šance, že se podaří najít partnera pro firmu Bankia, která vznikla spojením sedmi spořitelen. Bankia má silné napojení na realitní sektor a je považována za systémovou banku. Ta by v případě ztrát z investic do realit mohla do problémů stáhnout další věřitele.