Zisk Erste Group vzrostl. Přispěl růst ve východní Evropě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Rakouské bankovní skupině Erste Group, která ovládá Českou spořitelnu, stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 26,8 procenta na 333 milionů eur (8,5 miliardy korun). K vysokému růstu přispěl silný ekonomický růst ve východní Evropě a celkově příznivé prostředí, díky kterému mohla banka snížit rezervy na ztrátové úvěry.

Výsledky překonaly odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters čekali zisk 311 milionů eur. "Poptávka po úvěrech je nadále silná, zvláště v České republice a na Slovensku," uvedl generální ředitel Andreas Treichl. "Zdaleka největší příspěvek však přišel z mimořádně příznivého rizikového prostředí, jehož výsledkem bylo uvolnění," dodal s upozorněním, že banka mohla uvolnit peníze ze svých rezerv na ztrátové úvěry.

Do pozitivního vývoje hospodářského výsledku se promítlo snížení rezervy na krytí rizik, řekl Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus. Poptávka po úvěrech expandovala nejrychlejším tempem na českém a slovenském trhu. Výsledky však podle něj vyzněly spíše negativně. Výnosy rostly tempem 2,1 procenta, trh ovšem očekával růst o 4,3 procenta. "Další skutečností, která trhy znepokojila, je pokles klíčového kapitálového ukazatele CET1," upozornil. Akcie Erste na pražské burze po 11:00 ztrácely téměř pět procent a klesly pod hranici 970 Kč.

Čisté příjmy z úroků stouply o tři procenta na 1,1 miliardy eur. Příjmy z poplatků vzrostly o 4,6 procenta na 478,6 milionu eur. Provozní výnosy stouply o 2,1 procenta na 1,65 miliardy eur.

Vklady zákazníků se zvýšily o 7,5 procenta na 155,3 miliardy eur. To však přispělo i k růstu nákladů, protože banka musela navýšit příspěvky do fondu na pojištění vkladů. Úvěry klientům stouply o 7,3 procenta na 140,5 miliard eur.

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku. České spořitelně, která je největší tuzemskou bankou podle počtu klientů, vzrostl v prvním čtvrtletí zisk o 15,4 procenta na 4,1 miliardy korun.