Aristokratův návrat: Aston Martin je znovu v zisku

Aston Martin Vanquish S v edici Red Arrows

Aston Martin Vanquish S v edici Red Arrows Zdroj: Autorevue.cz

Aston Martin Rapide Jet 2+2
Aston Martin Vanquish S v edici Red Arrows
Aston Martin prozradil další fakta o chystaném hyperautě AM-RB 001
Aston Martin prozradil další fakta o chystaném hyperautě AM-RB 001
Aston Martin prozradil další fakta o chystaném hyperautě AM-RB 001
13
Fotogalerie

Britský výrobce sportovních automobilů Aston Martin zažívá dlouho očekávaný comeback. Automobilce z britského Gaydonu se v prvním čtvrtletí podařilo dostat do černých čísel, v tomto období je to poprvé za deset let. 

Zisk před zdaněním v prvním čtvrtletí dosáhl 5,9 milionu liber (180 milionu korun), před rokem přitom automobilka ztratila téměř 30 milionů liber. Za úspěšné období může především dvounásobný růst zisků, kterým pomohly hlavně dobré prodeje nového modelu DB11.

Za první kvartál Aston Martin vyrobil více než 1200 automobilů, což znamená meziroční nárůst ve výši 75 procent. Výrobce nyní očekává, že prodeje vozů za celý rok vzrostou až o třicet procent. V posledních letech totiž britská automobilka doplácela především na zastaralou nabídku vozů, model DB11 je jedním z prvních, které mají společnosti pomoci znovu růst. Zájem o nový vůz Aston Martin registroval především z velké Británie a Číny.

V současnosti je společnost v rukou italských a kuvajtských investorů, naposledy skončila v zisku před šesti lety. Také proto se v posledních měsících množily spekulace, že by automobilka mohla vstoupit na burzu, podle zástupců automobilky však není tato otázka v současnosti aktuální. V dubnu však společnost přistoupila k vydání dluhopisů v hodnotě 530 milionů liber. Ty by měly společnosti zaručit lepší finanční stabilitu.

Nově se chce automobilka soustředit jak na SUV, tak i elektromobily, tím prvním by měla být v příštím roce elektrická varianta sedanu Rapide S. Nové nebo faceliftované modely chce však nyní výrobce představovat každých devět měsíců.