Renault loni vykázal rekordní zisk, dosahuje téměř 90 miliard

Renault Twingo

Renault Twingo Zdroj: Renault

Oblíbené rodinné vozy Renault Scénic a Grand Scénic přicházejí na tuzemský trh v nové generaci.
Oblíbené rodinné vozy Renault Scénic a Grand Scénic přicházejí na tuzemský trh v nové generaci.
Renault Latitude 2,0 dCi
Renault Latitude 2,0 dCi
Renault Latitude 2,0 dCi
27
Fotogalerie

Francouzská automobilka Renault hospodařila v loňském roce s rekordním ziskem i příjmy a optimistická je i v budoucím výhledu díky komplexní renovaci nabídky svých produktů. Provozní zisk se zvýšil o 38 procenta na 3,28 miliardy eur (88,6 miliardy korun).

Příjmy stouply o 13,1 procenta na 51,2 miliardy eur. Výsledky překonaly očekávání analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali provozní zisk 3,07 miliardy eur při příjmech 50,84 miliardy eur. Čistý zisk stoupl o téměř pětinu na 3,54 miliardy eur. Již dříve Renault oznámil, že loni prodal rekordních 3,2 milionu vozů, o 13,4 procenta více než v roce 2015.

V reakci na rekordní výsledky automobilka představila nový ambiciózní plán růstu na příštích pět let. Do roku 2022 chce automobilka zvýšit příjmy na 70 miliard eur. Provozní zisková marže, tedy podíl provozního zisku na příjmech, se má zvýšit na sedm procent. Loni činila 6,4 procenta.

Výsledky Renaultu byly rekordní, přestože musel zaúčtovat mimořádnou ztrátu 702 milionů eur kvůli prudkému propadu libry po červnovém referendu o členství Británie v EU a trvalému poklesu argentinského pesa.

Loni Renault převzal plnou kontrolu nad ruskou automobilkou AvtoVAZ, která mimo jiné vyrábí v Rusku vozy Renault. Ruská automobilka loni hospodařila se ztrátou. Renault chce vrátit automobilku k zisku v roce 2018.