Ve znamení spojení a spojování

Slavná historie. Mercedes-Benz slaví šest desítek let působení v oboru lehkých užitkových vozidel. Málokdo si dnes vybaví začátek triumfu v oboru,
elegantní typ L 319 z roku 1955

Slavná historie. Mercedes-Benz slaví šest desítek let působení v oboru lehkých užitkových vozidel. Málokdo si dnes vybaví začátek triumfu v oboru, elegantní typ L 319 z roku 1955 Zdroj: Mercedes

Frankfurtský autosalon výrazně potvrdil základní trend současnosti – prakticky všechna nově prezentovaná vozidla byla ve srovnání se současnými bohatěji vybavena elektronikou. Ale zdaleka nejen tou, která slouží řízení motoru, podvozku, brzd atd.

Dalo by se říci, že dominantním trendem je konektivita. Schopnost připojení posádky i vozidla k okolnímu světu a co nejsnazší komunikace s ním. Až to působí dojmem, že všechna ta připojení, propojení, spojení, všechna ta konektivita více či méně překáží řidiči v tom nejdůležitějším. V koncentraci na řízení.

Další trend je kooperace. Například automobilky PSA a General Motors pro výrobou společného malého užitkového vozidla typové skupiny B zvolily montážní závod PSA ve španělském Vigu. Nahradí od roku 2018 řady Citroën Berlingo/Peugeot Partner a Opel Combo/Vauxhall Combo. Je třetím společným projektem spolupráce podepsané již v prosinci 2013. Dalšími jsou MPV třídy B-MPV, který bude kompletovat GM ve španělské Zaragoze a crossover kategorie C-CUV bude dodávat PSA ze závodu ve francouzském Sochaux.

To je příklad jedné z mnoha kooperací uzavřených v poslední době. Ekonomicky značně významných, ale z hlediska publicity natolik nenápadných, že zůstaly veřejností téměř nepovšimnuty. Podobnou dohodu však uzavřel například Daimler s asociací Renault/Nissan o pick-upu Mercedes-Benz. Stejně tiše zaujala Toyota podíl na výrobě ve francouzské automobilce Sevel Nord.

A zdejší produkci lehkého užitkového vozidla nabízí pod jménem Toyota ProAce. Kolos Fiat/Chrysler se zase dohodl s Nissanem o společné výrobě pick-upu. A podobně. A to nezmiňujeme mnohonásobně intenzivnější soustavnější prorůstání značek těžkých užitkových vozidel.

prodeje autprodeje aut | E15