HalfPrice chce napodobit úspěch Primarku. Na Václaváku otevřel svoji největší prodejnu

HalfPrice otevřel na Václavském náměstí svou největší pobočku ve střední Evropě

HalfPrice otevřel na Václavském náměstí svou největší pobočku ve střední Evropě Zdroj: e15

HalfPrice otevřel na Václavském náměstí svou největší pobočku ve střední Evropě
HalfPrice otevřel na Václavském náměstí svou největší pobočku ve střední Evropě
3
Fotogalerie

Polský řetězec s off-price značkovým zbožím HalfPrice otevřel ve čtvrtek v budově Diamant na pražském Václavském náměstí svůj největší obchod ve střední Evropě. Jde o šestou tuzemskou kamennou pobočku. Další obchod chce otevřít v říjnu v obchodním centru Arkády Pankrác. V Česku za účetní rok od února 2022 do ledna 2023 vykázal tržby ve výši 172,3 milionu korun, meziročně je navýšil o 128,8 milionu korun.

„Otevření prodejny v centru Prahy je pro nás důležitý milník. Věříme, že strategické umístění blízko křížení Můstku, ulice Na Příkopě a ulice 28. října přiláká nové zákazníky nejen z řad rezidentů, ale i turistů,“ řekla obchodní ředitelka Joanna Czyžewská. Obchod má čtyři patra a plochu o rozloze kolem 5500 metrů čtverečních. Kromě značkových zlevněných oděvů nabízí také domácí potřeby nebo obuv. 

Před obchodem čekali první zákazníci už od osmi ráno, na nákup v HalfPrice dostali po symbolickém přestřižení pásky poukázku na 500 korun. Paní Vladimíra Derfiňáková přijela z Brna na promoci vnuka, kolem nového obchodu šla náhodou. „V HalfPrice nakupuji i u nás v brněnské Olympii, mají dobrý výběr značek a hlavně nízké ceny,“ vysvětluje, proč má řetězec v oblibě.

HalfPrice otevřel na Václavském náměstí svou největší pobočku ve střední EvropěHalfPrice otevřel na Václavském náměstí svou největší pobočku ve střední Evropě|e15

Nízké ceny zboží jsou rozhodující pro většinu zákazníků. „Do Primarku nechodím, tam mi nevyhovuje kvalita. Tady mají značkové věci za podobnou cenu“ dodává paní Firuze, která si nepřála zveřejnit své příjmení. Řetězec uvádí, že nabízí známé značky až o 80 procent levněji. Například ceny kalhot od firmy Lee začínají na 750 korunách, za bundu Michael Kors zaplatí zákazníci kolem 2000 korun. 

Od roku 2014 měl původní prodejnu v nájmu nadnárodní řetězec obchodů s oblečením C&A. Z prostor v budově Diamant odešel 21. července. Podle informací deníku iDnes zrušení svého dosud největšího obchodu neodůvodnil. Václavské náměstí letos opustil také český módní e-shop Zoot, pobočku přitom otevřel loni v říjnu. Prostory jeho bývalé prodejny nyní rekonstruuje sportovní značka Under Armour. 

„Po prodejně HalfPrice v budově Diamant chystáme další slavnostní otevření, a to v říjnu v nákupní galerii Arkády na Pankráci. Lokalita Pankrác skýtá do budoucna velký potenciál díky rozvoji trasy metra D,“ řekla Czyžewská. Svůj první český obchod otevřel řetězec v roce 2021 ve vysočanské Galerii Harfa a následně v Letňanech. Další pobočky má v Brně, Liberci a v Ostravě. 

V Evropě má HalfPrice přes 100 obchodů, kromě Česka a Polska funguje také v v Rakousku, Chorvatsku, Slovinsku, Rumunsku, Lotyšsku, Maďarsku a na Slovensku. V Česku spadá pod polskou CCC Group, kam dále patří maloobchodní řetězec s obuví CCC, prodejci eObuwie, Modivo nebo DeeZee. Skupina má ve 29 zemích Evropy a Blízkého východu přibližně 900 kamenných poboček.

HalfPrice v Česku navazuje na úspěch dalšího řetězce s levnou módou, irského Primarku. Ten v tuzemsku za účetní rok končící 31. srpna 2022 vykázal čistý zisk přibližně 80,7 milionu korun. Společnost se tak dostala ze ztráty, která v předešlém finanční roce vinou pandemie covidu-19 dosahovala zhruba 68,7 milionu korun. Primark má v Česku dvě prodejny, v Praze a v Brně. Je součástí nadnárodní skupiny Associated British Foods.