Primark otevřel druhý obchod v Česku. Po Brně chystá další expanzi do Bratislavy

V obchodním centru Olympia Brno byla otevřena druhá prodejna irského oděvního řetězce Primark v ČR

V obchodním centru Olympia Brno byla otevřena druhá prodejna irského oděvního řetězce Primark v ČR Zdroj: ČTK / Uhlíř Patrik

V obchodním centru Olympia Brno byla otevřena druhá prodejna irského oděvního řetězce Primark v ČR. Zleva irská velvyslankyně v ČR Cliona Manahanová, manažerka brněnské prodejny Edita Marková a brněnský radní David Grund.
V obchodním centru Olympia Brno byla otevřena druhá prodejna irského oděvního řetězce Primark v ČR
V obchodním centru Olympia Brno byla otevřena druhá prodejna irského oděvního řetězce Primark v ČR
V obchodním centru Olympia Brno byla otevřena druhá prodejna irského oděvního řetězce Primark v ČR
V obchodním centru Olympia Brno byla otevřena druhá prodejna irského oděvního řetězce Primark v ČR
10
Fotogalerie

Irský oděvní řetězec Primark ve středu v 10 hodin dopoledne otevřel svou druhou pobočku v Česku. Konkrétně v OC Olympia v Brně. Podobně jako při otevření první prodejny v Praze na Václavském náměstí stáli lidé dlouhé fronty, aby se do obchodu dostali. Otevření předcházela investice v hodnotě více než 220 milionů korun.

Pro první čtyři stovky zákazníků měl Primark připravené dárkové tašky. Irský oděvní řetězec považuje první rok působení v České republice za úspěšný. Otevření prodejny v centru Prahy pro něj představovalo důležitý milník expanze do střední Evropy.

„Vítám, že v Brně vznikne téměř 200 nových pracovních míst včetně možnosti práce na zkrácený úvazek. Zákazníky jistě potěší další rozšíření nabídky v nákupním centru i to, že Primark bude nabízet i více udržitelnou módu,“ uvedla Markéta Vaňková, primátorka města Brna.

„Prodejnám s dostupnou módou, módními doplňky a vybavením pro domácnost se daří velmi dobře,“ okomentoval plánované otevření druhé prodejny již před časem experta ze společnosti Cushman & Wakefield Jan Kotrbáček. Další novou úspěšnou sítí v ČR je polská HalfPrice, která otevřela loni v září. Také HalfPrice chystá v Česku otevřít další prodejnu, ta by mohla být v obchodním centru Nisa Liberec. HalfPrice je součástí polské skupiny CCC.

VIDEO: Fronta na Primark v Praze

Video placeholde
Fronta na banány? Ne, na otvíračku Primarku! • Blesk

První Primark v tuzemsku se zákazníkům otevřel loni 17. června ve třech patrech nově postaveného polyfunkčního domu, tzv. The Flow Building, na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze. Ještě několik následujících týdnů se před prodejnou. „Obzvláště dobře si vedly licencované řady, především kolekce Harry Potter, NBA a Disney. Populární jsou také džínové oděvy pro ženy,“ uvedl v létě oblastní manažer firmy pro region střední a východní Evropy Maciej Podwojski. Po uvolnění protiepidemických opatření vzrostl podle něj zájem také o oblečení do společnosti, jako jsou halenky a šaty.

Nový brněnský obchod je celkově 406. pobočkou na světě a připojuje se k dalším prodejnám společnosti Primark v rostoucím regionu střední a východní Evropy. Vedle pražské, která byla otevřena v loňském roce, se jedná také o obchody ve slovinské Lublani a dvě polské pobočky ve Varšavě a Poznani. Mimo to se Primark také chystá otevřít další prodejny v Rumunsku, Slovensku a Polsku.

Obchodu Primark na Václavském náměstí se daří dobře, stejně jako prodejně ve varšavském obchodním centru Galeria Mlociny, která začala fungovat v roce 2020 coby první Primark v Polsku. „Úspěch nově plánované prodejny Primark v projektu Olympia Brno se dá očekávat. Další plánované otevření prodejny Primark je v rámci rozšíření bratislavského nákupního centra Eurovea na jaře 2023,“ uvedl dále Kotrbáček.

Společnost Primark Prodejny vykázala za období od 1. ledna 2020 do 31. srpna loňského roku ztrátu 39,9 milionu korun a vykázala tržby 254,3 milionu korun. Vyplývá to z účetní uzávěrky zveřejněné ve Sbírce listin.

Do Česka loni vstoupilo 38 nových značek, což bylo nejvíce za poslední tři roky, uvedla již dříve společnost Cushman & Wakefield. Z nových značek jich bylo 18 z módy, většina nových prodejen zahájila svůj vstup na tuzemský trh v hlavním městě. V letošním roce stojí podle Kotrbáčka za zmínku v případě luxusního zboží otevření první prodejny Chanel v Pařížské ulici v Praze.