HDP eurozóny klesl o 0,2 procenta, EU je již celá v recesi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí klesla o 0,2 procenta a její pokles se táhne už šest čtvrtletí. Znamená to, že nynější recese je dosud nejdelší v historii měnové unie. Hrubý domácí produkt celé Evropské unie poklesl 0,1 procenta, oznámil statistický úřad Eurostat.

Pokles se ale v eurozóně zmírnil z tempa 0,6 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku. HDP Evropské unie klesl na konci roku o 0,5 procenta a předtím ve třetím čtvrtletí mírně stoupl. Do recese tak oficiálně vstoupila i celá EU s 27 zeměmi.

V meziročním srovnání ekonomika eurozóny naopak urychlila pokles na jedno procento z tempa 0,9 procenta v předešlém čtvrtletí. Také v EU meziroční pokles drobně zesílil na 0,7 procenta.

Jižní státy stáhly EU do recese

V prvních třech měsících roku bylo v recesi devět ze 17 zemí eurozóny a na tento seznam se nově dostala Francie. Německo, které je největší ekonomikou eura, sice obnovilo mírný růst a recesi se těsně vyhnulo, to ale nestačilo vyrovnat pokračující propad zemí jižní Evropy zasažených dluhovou krizí.

Pokles v eurozóně byl o něco horší, než ekonomové očekávali. Recese je už nyní delší než předchozí propad v letech globální finanční krize 2008-2009, třebaže ten byl výrazně hlubší. Na současné situaci se nejvíce podepisuje přetrvávající dluhová a bankovní krize jižní Evropy, v níž se nejnověji ocitl spadl Kypr.

Recese trvající šest čtvrtletí je pro 17 zemí eura nejdelší od roku 1995, uvedla agentura Reuters. Eurozóna ale vznikla až v roce 1999.

Jaká hospodářská politika je odolná vůči krizím?